Viktigt vetande om rara humlor

Dave Goulson: Galen i humlor

28 april 2015 13:54

Övers: Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn

Volante förlag

Humlor viftar med vingarna för att hålla uppe kroppstemperaturen. Genom att slå 200 slag i sekunden lyckas de uppnå en stabil temperatur på ungefär 35 grader. Det är ett av de fascinerande fakta som Dave Goulson förmedlar i sin bok "Galen i humlor". Humlorna har också tekniker för att svalka ner sig när temperaturen hotar att bli för hög. Fast de klarar inte riktigt varma klimat. I Spanien till exempel finns nästan inga humlor.

Humlorna är viktiga för mänskligheten därför att det är de som hjälper en rad växter med befruktningen. Humlan samlar nektar och pollen som den behöver som näring för sig själv och humledrottningen och hennes arbetare i boet. Och när de flyger från en blomma till nästa tappar de lite pollen på blommans pistill. Tomatplantor till exempel behöver humlorna för sin pollinering. Alternativet är att människor befruktar tomatplantorna en och en. Jobbigt och resultatet blir sämre än om humlorna får fixa saken.

Dave berättar om hur han var fanatiskt intresserad av djur redan som liten grabb. När han gick i lågstadiet förmådde han sina morföräldrar att ge honom ett dissektions-set och sedan sprättade han upp och undersökte alla döda djur han hittade i omgivningen. Han började också stoppa upp djur och berättar hur det går till.

Men så småningom var det intresset för humlorna som tog överhanden och lade grunden till en akademisk karriär. I dag är Dave Goulson professor vid Sussex-universitetet och grundare av en folkrörelse för skydd och utforskning av humlorna. Häromåret gjorde han ett misslyckat försök att importera så kallade vallhumlor till Storbritannien från Nya Zeeland dit några exemplar förts av invandrare på 1800-talet. I Storbritannien hade sorten under mellantiden dött ut. I Sverige visade det sig finnas en sorts humlor som i allt väsentligt var likadana som de nu utdöda brittiska. En import från Sverige verkar ha varit mera framgångsrik än den från Nya Zeeland.

Jag kan verkligen inte påstå att jag längtat efter att få veta mer om humlor, som jag just ingenting visste om. Men Dave Goulsons bok är oavbrutet underhållande och förmedlar osannolikt mycket kunskap. Läs den!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!