Express You Bokförlag

Den amerikanska tv-serien "Twin Peaks" i början på 1990-talet skapade ett psykologiskt begrepp med sitt fiktiva ortsnamn. Twin Peaks blev en term för orter, miljöer, relationer och situationer som ruvar på en obehaglig hemlighet och där inget är vad det till synes tycks vara på ytan. Personal som arbetar med telefonjourer talar ibland om Twin Peaks-samtal när en anonym uppringare lämnar information som känns gåtfull och obehaglig och som är svår att värdera.

Linköpingsförfattaren och läkaren Magnus Falk har i sin senaste spänningsroman "Skuggsken" skapat ett perfekt svenskt Twin Peaks med den lilla bruksorten Ledfors. Ett samhälle i Mellansverige som en gång var symbol för framgång och yrkesskicklighet där det i dag knappt finns en bensinmack och där samma väg som leder in i samhället också leder därifrån.

Artikelbild

Till Ledfors kommer en tidig sommardag doktoranden Elise Eriksson för att under några veckor samla material till en avhandling om ortens siste handlingskraftige och älskade industriman Gustav Höije. Oväntat och överraskande tog Gustav Höije sitt liv 1982, vilket också ledde till bruksortens ekonomiska undergång.

I Ledfors håller man dock minnet av Gustav Höije högt och när Elise inleder sina intervjuer möts hon av idel lovord om den direktör som dränkte sig i ån och tog framtiden med sig i djupet. Men så kommer signalerna om att idyllen har en baksida. Gustav Höije var en mer komplex person än vad ortens befolkning vill medge och de själva är inte heller så enkla att förstå.

Elise Eriksson anar oråd och anförtror sig till minnesföreningens ordförande, till prästen och sin handledare. Men vem kan hon lita på och hur dog egentligen Gustav Höije? Det som skulle bli en avhandling om svensk brukshistoria utvecklas i stället till ett sökande efter sanning kring ett brott, där Elise får uppleva att man inte gör det ostraffat.

Detta är Magnus Falks tredje roman och den klart bästa, där han visar att hans skrivande utvecklats på ett säkert sätt. Underhållande, oroande och mycket välskriven. När författaren och läkaren sätter diagnos på samhället Ledfors blir det till en psykologisk thriller precis så som läsaren vill ha den. Twin Peaks-känslan ligger innanför huden som den ska.