Björkman: Tråkigt ur flera aspekter

Ryssland deltar inte i årets Eurovision Song Contest efter ett långdraget bråk med värdlandet Ukraina. Tävlingsproducent Christer Björkman kallar beslutet "tråkigt".

14 april 2017 12:30

Det var under torsdagskvällen som radio- och tv-unionen EBU meddelade att Rysslands Julia Samojlova inte får delta i Eurovision-tävlingen i Kiev.

Det är tråkigt ur flera aspekter. Men framför allt är det är en artist som sett fram emot det här som blir besviken, säger Christer Björkman, som är anlitad som tävlingsproducent för Eurovision i Ukraina, till SVT Kultur.

Eurovision-bråket har sin bakgrund i att värdlandets säkerhetstjänst har förbjudit Samojlova att resa in i landet efter att hon 2015 uppträdde på Krimhalvön, som annekterades av Ryssland 2014.

EBU har erbjudit Ryssland att byta artist eller delta via videolänk, men Rysslands statliga tv-kanal har vägrat kompromissa och väljer dessutom att inte ens sända tävlingen.

Enligt vår uppfattning är det här diskriminering mot det ryska bidraget och vårt team kan naturligtvis inte under några omständigheter ställa upp på sådana villkor, säger Jurij Aksjuta vid den statliga ryska tv:n till Reuters.

Björkman poängterar att EBU:s beslut motiveras av regler och inte av politik.

Kanalen beslutar att inte sända och då kan man inte vara med, sådana är reglerna, säger han till SVT Kultur.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT