Det är inte så lätt att själv veta hur man ska göra för att skriva en bok. Därför har flera klasser fått författarbesök på Rosendalsskolan. Årskurs 4 och 5 har haft besök av Katarina Genar medan Veronica Grönte lärt eleverna i årskurs 3 hur man bygger en berättelse.

Årskurs 2 arbetar tillsammans med bilderboksförfattaren Petra Szabo som har varit på två besök i skolan och har ett besök kvar.

En liten konstnär

Artikelbild

| Snart klar? Rosendalsskolans bokprojekt har kommit närmare målet: en samlingsbok. Författaren Petra Szabo deltar.

– Författarbesöken är ett suveränt sätt att utveckla språket på, menar Katarina Wiipa, lärare i årskurs 2.

– Det är viktigt också att barnen får se att det här är på riktigt.

Barnen då? Vad säger de?

– Det är roligt att det kommer en författare till oss och det är roligt att rita, säger Larsa Shamon Yako i 2A.

Artikelbild

| Imponerad. Författaren Petra Szabo verkar imponerad av de berättelser och teckningar som Lucas Ghorggis och Jonny Makdisi har gjort.

Larsa är en liten konstnär. Till sin berättelse om Jessicka har hon bland annat ritat en flicka med blonda tofsar. Den berättelsen med stor text och bilder på åtta sidor ligger färdig och klar på Larsas skolbänk och nu färglägger hon en annan teckning, bara för att det är så kul att rita.

Så kan man rita

Artikelbild

| Talang. Visst är det väl en riktig liten konstnär som varit framme här? Det är Larsa Shamom Yako.

Petra Szabo visar klassen hur man kan rita olika ansikten. En rund grundform. Och så lite olika varianter på ansikten. En glad figur, en ledsen, en förvånad, en med bara små prickar för ögon, näsa, mun; en med ögon med pupiller, en med stängd mun, en öppen, gapande.

Och barnen imiterar. Valentina Yousif lutar sig djupt ner över sin teckning och ligger nästan på den medan hon ritar ett par ögon.

Artikelbild

| Larsa Shamon Yako, skolelev.

Men Emanuel Thomas ritar något annat. Noggrant. Fint blir det också.

En motorcykel!

Det var mums

Barnens berättelser handlar om lite olika saker. En skriver om en sjöjungfru som ska gifta sig, en skriver om en fotbollsmatch, Jonny skriver om en bondgård.

Artikelbild

| Larsa Shamon Yako, Rosendalsskolan i Linköping

Larsa är den enda som skriver om en flicka som heter Jessicka. En saga om om en flicka som måste ta hand om sin lillasyster.

Så här är texten:

"Det var en flicka som heter Jessicka som ville göra en tröja. Sen sa en man att Jessicka fick ta hand om lilla syster och lilla syster gråter. Därefter kom mamma och tog lilla syster då behövde inte Jessicka ta hand om lilla syster.

Sen hon råka ramla på en vattenpöl och hon blev blöt. Därefter Leila kom med en handduk. Till slut Leila och Jessicka gick till pizzaria.

Det var mums."

Det där var ju en jättebra saga som slutade gott, Larsa. Vilken slags pizza tycker du för resten bäst om?

– Kebabpizza.