Åttonde monstergenerationen gör entré

Världen verkar inte få nog av att fånga fickmonster.

Med ett av världens mest framgångsrika mobilspel i ryggen, en färsk Hollywoodfilm och en animeserie som sänts i fler än 1 000 avsnitt, kommer nu "Pokémon sword" och "Shield" till Nintendos Switch.

3 november 2019 09:23

"Pokémon" är en serie där huvudspelen hittills uteslutande har släppts till bärbara enheter. För första gången släpps nu en del i huvudserien till Nintendos Switch, som både är stationär och bärbar. Det rör sig om ett rollspel där spelaren rör sig runt i en värld där man fångar monster som sedan används för att bekämpa andra monster och monstertränare. Spelet ges ut i två varianter, "Sword" och "Shield", där den främsta skillnaden är att varje version har några unika monster.

Vad är nytt?

Förutom ett antal nya monster, och varianter på tidigare kända, så kommer en rad nya funktioner som autosparande, möjligheten att göra räder (raids) tillsammans med en kamrat och inslag av en öppen spelvärld.

Hur hittar man på en pokémon?

Med "Sword" och "Shield" kommer antalet pokémonfigurer att passera 1 000. Att hitta på nya är inte det lättaste, och art directorn James Turner beskriver det i en intervju med Gameinformer som att försöka klämma in sin bil på en full parkeringsplats. Förutom utseendet måste monstret passa in i pokémonvärldens logik.

Det är viktigt att du känner att du skulle kunna vara vän med alla pokémons. De får inte vara för skrämmande, det måste vara något hos dem som gör att du känner att de kan vara i ditt lag och att du kan ge dig ut på äventyr med dem, säger James Turner.

Hur lång tid tar varje pokémon att göra?

Minst tre månader tar det från en idé till ett nytt monster tills dess att det är implementerat i spelet, enligt regissören Shigeru Ohmori. Efter att det ritats måste en 3d-modell byggas, som ska få ytor (texturer), animeras och sedan ska den färdiga modellen fungera i själva spelet.

Det är en ganska omfattande process, säger han till Polygon.

Vilket monster startar man med?

Spelaren väljer mellan att börja med festälskande Grookey, energiska Scorbunny eller mer melankoliska Sobble.

Vi försökte att tänka på hur spelare och fans skulle reagera när vi designade dem. Vi ansträngde oss för att ge dem tydligare personligheter än vi normalt gör, säger Ohmori till The Verge.

Var utspelar sig spelet?

"Sword" och "Shield" utspelar sig i den nya regionen Galar, som inspirerats av Storbritannien.

Landsbygdens grönska, lapptäcket av åkrarna – som verkligen är vackra – de små gulliga byarna, likväl som de stora städerna, de kan verkligen vara imponerande. Jag ville få med allt det i spelet, säger James Turner till Gameinformer.
Vi tillbringade mycket tid av researchen i jakt på olika referenser och jag tillbringade tid där. En sak som jag kom ihåg att jag noterade var att purjolökarna som säljs i Storbritannien är mycket större och tjockare än de vi har i Japan. Så jag fick idén att (monstret) Farfetch'd som lever i Galarregionen kanske skulle utvecklas på ett annat sätt än du ser någon annanstans, säger Ohmori till Polygon.

Varför finns inte alla monster med?

Vid årets spelmässa E3 avslöjades det att bara ett begränsat antal av de drygt 800 pokémonfigurerna från tidigare generationer kommer att dyka upp i spelet.

Det var någonting som var ett jättesvårt beslut internt. Det var mycket diskussioner om vilken riktning vi skulle ta, och till slut kände vi att för spelet som helhet så var det den bästa lösningen, att för att fokusera på en så rik upplevelse som möjligt så var det bäst att göra som vi gjorde, säger producenten Junichi Masuda till Eurogamer.
Fakta: Pokémon

"Pokémon" betyder "pocket monster" och är ett rollspel som utvecklades till Nintendos handhållna konsol Gameboy och släpptes 1996. Spelet går ut på att fånga små gulliga monster, och blev en stor succé.

Sedan starten har spelet oftast släppts i två versioner, "Red" och "Green" 1996, "Gold" och "Silver" 1999 till Game Boy Color, "Ruby" och "Sapphire" 2002 till Game Boy Advance, "Diamond" och "Pearl" 2006 till Nintendo DS, "Black" och "White" till Nintendo DS 2010, "X" och "Y" 2013 till 3DS samt "Sun" och "Moon" 2016 till 3DS.

"Sword" och "Shield" släpps den 15 november till Nintendo Switch, och är därmed den åttonde generationen.

Förra året släpptes "Pokémon: Let's go Pikachu!" respektive "Eevee", som det första pokémonspelet till Switch, och var ett slags omgörning av "Pokémon yellow version" från 1998, som i sin tur var en upputsad variant av originalspelet.

2016 kom spelet i mobilvarianten "Go", som även det blev en framgångssaga.

I och med "Sword" and "Shield" kommer det totala antalet pokémonfigurer att vara uppe i över 1 000. Den japanska spelutvecklaren Game Freak har gjort de flesta spelen. "Go" görs däremot av Niantic.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Sjöholm/TT