Asap Rocky ställer in alla spelningar i juli

Asap Rocky har under sin tid i Kronobergshäktet i Stockholm varit tvungen att ställa in en rad spelningar i Europa.

Nu meddelar artistens stab att Asap Rocky ställer in alla framträdanden under sin Europaturné månaden ut.

11 juli 2019 08:04

"Asap Rocky sitter anhållen i Sverige för en okänd tid framåt, efter att ha agerat i självförsvar i samband med ett gräl. Med anledning av denna olyckliga händelse tvingas han ställa in sina festivalspelningar månaden ut", skriver artistens stab i ett uttalande, som publicerats på Sonar-festivalens officiella Instagramkonto.

Rakim Mayers, som hiphopartisten egentligen heter, sitter häktad i Stockholm sedan den 5 juli, på sannolika skäl misstänkt för en misshandel i centrala Stockholm söndagen den 30 juni.

Videoklipp på händelseförloppet har fått stor spridning på nätet, och Asap Rocky har lagt ut klipp från delar av händelsen. Själv menar han att han agerat i självförsvar.

Flera kända artister har skrivit på en namnunderskrift som kräver Asap Rockys frigivning. I en intervju med DN under torsdagen kritiserade även USA:s tidigare ambassadör, Mark Brzezinski, fallet. Han har kontaktat UD.

Jag är bestört över hur man agerar på högsta nivå i Sverige, där man borde ha ett starkt egenintresse av att värna Sveriges rykte, säger Brzezinski.
Man ser i filmerna att två personer tydligt provocerar Rocky och hans säkerhetsvakter, som i sin tur agerar med stor återhållsamhet och tålamod.
Fakta: Bakgrund

Söndagen den 30 juni befinner sig hiphopartisten Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, i Stockholm för en planerad konsert på festivalen Smash på Stockholms stadion två dagar senare. Artisten och hans entourage hamnar i bråk med ett par personer på öppen gata i centrala Stockholm.

Videoklipp på händelsen publiceras av den amerikanska nöjessajten TMZ. I klippet ser man bland annat hur en person som kan antas vara Asap Rocky brottar ned en annan person på marken. Efter att videoklippet fått spridning publicerar Asap Rocky två egna klipp på sitt Instagramkonto, där han skriver att han agerat i självförsvar eftersom personerna följt efter och provocerat honom och hans vänner.

Efter konserten på Stockholms stadion förhörs Asap Rocky av polis med anledning av söndagens händelse.

Onsdagen den 3 juli anhålls Asap Rocky, misstänkt för grov misshandel. Ytterligare tre personer anhålls, två av dem misstänka för grov misshandel, och en för misshandel.

Fredagen den 5 juli beslutar tingsrätten att Asap Rocky och ytterligare två personer ska häktas, på sannolika skäl misstänkta för misshandel.

Asap Rockys svenska advokat Henrik Olsson Lilja överklagar häktningsbeslutet till både hovrätten och Högsta domstolen, men får avslag.

Asap Rocky och ytterligare två personer förväntas sitta kvar på Kronobergshäktet i Stockholm till åtminstone den 19 juli, då åtal ska vara väckt.

Under tiden i häkte har en rad internationella artister krävt att Asap Rocky ska släppas eller hotat med bojkott av Sverige.

Ett uppror på sajten change.org, som riktar sig till svenska myndigheter och kräver att Asap Rocky friges, har samlat in en halv miljon underskrifter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT