Anklagelser om jäv mot Solistpriset

Solistpriset, en tävling för klassiska sångare och musiker, anklagas för jäv av en av deltagarna. Detta sedan en jurymedlem röstat på två av sina egna elever, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

19 februari 2020 11:31

Jurymedlemmen ska dessutom ha nära vänskapsband till en av elevernas familj. Pianisten John Nalan, som gick till semifinal, säger att det är en principfråga:

Om man är med i tävling som är så här stor och har uppoffrat mycket, och det inte är rättvist, då känner man att man har slängt bort allt, säger han till radion.

Enligt Kungliga Musikaliska Akademin hade läraren själv anmält jävssituationen, men juryns ordförande Fredrik Wetterqvist, tillika ständig sekreterare i akademien, gjorde ändå bedömningen att läraren kunde delta i röstningen. Han säger att juryn tillämpar ett system för att kompensera för jävsröster, där högsta och lägsta siffran dras bort.

Ingen har hittills haft någon invändning mot systemet men eftersom en person har det så finns det anledning för oss att överväga om det finns nåt bättre system, säger Wetterqvist till radion.

Solistpriset är en nationell tävling för sångare och instrumentalister. Tävlingen arrangeras av bland annat Kungliga Musikaliska Akademin. Vinnaren får förutom 100 000 kronor också göra en turné för Rikskonserter och en inspelning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT