Amnesty: Släpp journalister ur turkiska fängelser

31 mars 2020 10:45

Amnesty International kräver att de journalister och samvetsfångar som hålls fängslade i Turkiet släpps omedelbart, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Detta sedan myndigheter i landet förbereder sig för att släppa hundra tusen personer, på grund av att man sett en ökad smittspridning av coronaviruset i just fängelserna. Överbelamring och bristfälliga hygienfaciliteter uppges vara en stor hälsorisk för de 300 000 som sitter inspärrade och de 10 0000 som arbetar på fängelserna.

Trots detta finns det en oro för att människorättsaktivister och journalister som på tvivelaktiga grunder sitter fängslade inte släpps fria, enligt Amnesty.

"Vi bjuder in turkiska myndigheter till att använda den här möjligheten för att omedelbart frisläppa personer som fängslats på orättvisa grunder, och att skyndsamt göra bedömningar om att släppa de som inte dömts för något brott men är speciellt utsatta för sjukdomen vars hälsa på grund av överfulla och ohygieniska förhållanden inte kan garanteras", skriver organisationen.

Några som i nuläget sitter i turkiskt fängelse är journalisten Ahmet Altan, den kurdiska politikern Selahattin Demirtas och affärsmannen Osman Kavala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT