Somrig familjeträning för latmaskar

Armhävningar, intervallöpning och personbästa är saker många vill slippa tänka på under semesterveckorna. Tvärtom kopplar majoriteten ihop sommarledigheten med strandhäng, familjetid och resor. Men faktum är att allt går att kombinera. Det anser i alla fall Gunilla Jonsson och Clay Jayson på Campushallen.

25 juli 2018 07:00

På sommaren har vi ofta mer tid, och det gör att årstiden kan fungera som en bra träningsperiod. Både för nybörjare som vill komma igång och för rutinerade träningsutövare som vill nå nya mål. Att resa och umgås med familjen är inte något som behöver stå i vägen för träningen, anser Gunilla Jonsson och Clay Jayson som är personliga tränare på Campushallen.

– Ett tips är att kolla var i Sverige det hålls lopp och boka resor dit. Det är ett jättebra sätt att upptäcka nya städer, säger Clay Jayson.

För de som hellre rör på sig på hemmaplan finns andra alternativ.

– Barn tycker att det är roligt med upptäcktsfärder, bara runt Stångån finns mycket att se, säger Gunilla Jonsson.

– Du får både träning och sparar bensinpengar om du tar cykeln istället för bilen till stranden, fortsätter Clay Jayson.

Träningen behöver inte ens ta slut bara för att destinationsmålet stranden är nått. Gunilla Jonsson har själv hållit på med triathlon under många år och gillar att göra en lite enklare, och omvänd, version av idrotten.

– Cykla till stranden, spring en bit längs vattnet och avsluta med ett dopp.

Föredrar man andra sporter kan man istället ordna ett litet sommar-os med improviserade grenar på stranden. Och för badkrukorna finns andra utflyktsmål. Trollegater och Omberg är två favoriter som passar de som vill klättra och komma undan skuggan i grottorna.

– Sedan tycker jag att du ska passa på att gå på gratis utepass i staden där du är. I många parker hålls det träningspass i allt ifrån yoga till kondition, säger Gunilla Jonsson.

Gunilla och Clay stämmer in i klyschan att den bästa träningen är den som blir av och är rolig. Och för att träningen ska bli kul tipsar Clay om att använda sig av en kortlek. Kortfärgerna står för varsin kroppsdel. Ruter betyder passande nog att det är magrutorna som ska byggas, vilket innebär att det är sit-ups som ska göras. Givetvis lika många som siffran på kortet visar.

– På ruter sju gör du sju sit-ups, säger Clay Jayson.

Övningen kan anpassas till den nivå utövaren är på. Väljer man att göra armhävningar på hjärter kan spelarna göra allt ifrån en enkel variant mot väggen till en svårare variant med handklapp.

– En vältränad 23-åring kan träna med sina gamla farföräldrar i det här spelet, säger Clay Jayson.

Utöver kortleken är gummiband och hopprep bra redskap.

– De får plats i resväskan och hopprep är jättebra att träna kondition med om du inte vill behöva flytta på dig, säger Gunilla Jonsson.

Brist på somriga träningsformer är det alltså inte. Men för att göra träningen så bra som möjligt finns det en del att tänka på i värmen.

– Lägg träningstiderna på morgon och kväll då det är lite svalare eller spring i skogsspår som täcks av skugga. Den som är ovan ska inte springa för långa pass i värmen. Inne på gymmet är det svalare och glesare nu på sommaren, så det kan också vara ett alternativ, förklarar Gunilla Jonsson.

Att skylla på tidsbrist är i alla fall inget som Gunilla och Clay accepterar.

– Vi har mer tid på sommaren, men vi måste ändå ta oss tid. Jag förstår invändningen att man vill vara fri, men att planera och röra sig gör att vi ser mer av vår egen stad och träffar nya människor, säger Gunilla Jonsson.

Inte ens den där husrenoveringen är en ursäkt.

– Då kan du passa på att träna i och med renoveringen. Eller i alla fall se till att lyfta på rätt sätt. En belöning kan vara att gå på massage efteråt, avslutar hon.

Gunilla och Clays sommarträningstips:

Drick mycket vatten. Lägg gärna in flaskor i frysen dagen innan så håller det sig kallt längre i värmen.

Förlägg hårdare träning, som långlöpning, på tidig morgon och sen kväll.

Passa på att stretcha i solen då kroppen är mjukare.

Anpassa träningen efter den plats du befinner dig på under semesterveckorna.

Se till att träna mage, rygg och axlar om du i vanliga fall sitter mycket vid datorn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Stiller

Ämnen du kan följa