Familj

Vännerna har yrken där de arbetar med utsatta människor i olika situationer och de har engagerat sig i ett flertal projekt på hemmaplan, bland annat mot hedersrelaterat våld.

Det var när Therese arbetade på ett boende för ensamkommande flyktingar som hon träffade Regina, en kvinna med rötterna i Sierra Leone. Hon berättade för Therese om situationen i hemlandet och om sitt eget ideella arbete där  – ett jordbruksprojekt som syftar till att göra kvinnorna i landet självförsörjande och därigenom mer självständiga.

Artikelbild

| Viljan att göra skillnad har vännerna tillsammans. Nu åker Therese Garpehäll, Emma Wigh och Johanna Nimvall till Sierra Leone för att samtala med unga.

– Min första tanke var att hjälpa till inom ramen för hennes projekt, men hon tyckte att det var bättre att jag hittade något eget och att vi samarbetade.

Och så blev det. Tillsammans med Emma startade Therese i januari i år organisationen Two hands free hearts med målet att sprida kunskap om sex och samlevnad, könssjukdomar, samtycke och hygien bland unga i Sierra Leone. Organisationens namn är ganska talande för initiativtagarnas inställning.

– Vi vill göra vad vi kan med våra två händer och ett fritt hjärta. Ingen av oss är experter eller får betalt, säger Emma och fortsätter.

– Allt hänger på viljan att hjälpa, tid och engagemang.

Artikelbild

| Emma Wigh har tagit ledigt från jobbet för att arbeta ideellt. "Det är en tillfredsställande känsla att kunna hjälpa andra".

För att kunna resa har de tagit ledigt från sina jobb och resan till och från landet betalar de ur egen ficka. För att få ihop pengar till själva projektet har de sålt armband och samlat in pengar via sociala medier. Där kan den som vill läsa om projektet och stötta med pengar som oavkortat kommer att gå till hygienkit, innehållande bland annat kondomer, bindor, toapapper och tandborste, som kommer att delas ut på plats.

Varorna kommer de att köpa i Sierra Leone, dels för att det är billigare där, dels för att gynna den lokala handeln.

Artikelbild

| De har bland annat gjort och sålt armband för att finansiera sitt projekt.

Att de bestämde sig för just de aktuella frågorna är att de är grundläggande, men samtidigt väldigt viktiga.

– Det finns ju egentligen så mycket man vill göra, som att jobba mot könsstympning och övergrepp. Men det gäller att börja någonstans, säger Emma.

Artikelbild

| Viljan att göra skillnad har vännerna tillsammans. Nu åker Therese Garpehäll, Emma Wigh och Johanna Nimvall till Sierra Leone för att samtala med unga.

Och att det blev just Sierra Leone beror på kontakten med Regina och hennes dotter Ester, som har hjälpt dem med kontakterna för att komma in i samhället. Dessutom är det officiella språket i landet engelska, vilket underlättar.

De kommer att börja sin resa i ett slumområde i Kroo Bay där de ska träffa unga efter skolan för att samtala och dela ut hygienkiten.

De försöker förbereda sig för vad som väntar dem när de är på plats, även om det är svårt.

– Det kommer nog bli både skratt och gråt och en hel del kulturkrockar, säger Johanna.

För hur lär man ut hygien i ett land där det inte finns tillgång till rent vatten och hur pratar man om sex och samlevnad i ett land där detta är tabu.

– Mens är heller ingen enkel sak att ta upp, säger Therese.

Hon berättar att det ute på landsbygden fortfarande är vanligt att flickor som fått sin första mens först firas med en ritual för att sedan föras till en så kallad menshydda. Där får de klara sig själva den vecka mensen varar.

– De ses som orena och har egentligen ingen aning om vad som händer.

Så även om de själva inte är experter på området, så tror de att de kommer att kunna tillföra mycket.

Men de har också farhågor, som att de inte ska vara välkomna.

– Det kommer ju säkert att finnas de som inte tycker att det är bra med kunskap och upplysning på området, säger Johanna.

En annan oro är den att det kommer finnas så många som vill ha deras hjälp och att de inte kan hjälpa alla.

– Att avvisa barn som står och rycker i en och ber om hjälp blir tufft, säger Therese.

De visar bilder från Kroo bay och på bilderna syns barn som promenerar runt i och har sina bostäder på högar av skräp och där samma vattendrag används som såväl toalett som dricksvatten.

– Det blir en utmaning och jag tror definitivt att det är en resa som kommer starta en förändringsprocess även i en själv, säger Johanna.

Hon valde att haka på Emmas och Therese planer när de berättade att de gärna ville ha fler medlemmar i projektet.

Förhoppningen är att den här resan bara ska vara början och att de ska kunna driva fler projekt i framtiden. De hoppas knyta fler kontakter och även samarbetspartners och sponsorer.

– Det finns så mycket som behöver göras och alla kan bidra med något, säger Emma och får medhåll av vännerna.

Fotnot: Om du vill vara med och bidra hittar du projektet på instagram och facebook (Twohandsfreeheart).