Björns intresse blev egna företaget

Motgång kan ofta vändas till framgång. När Björn Svensson blev arbetslös omvandlade han sin hobby till ett eget företag.

8 maj 2019 08:00

Efter att ha arbetat på flera företag som drabbats av nedläggning kände Björn Svensson i Krokek att det var dags att göra något helt annat.

– Jag arbetade på Ericsson här i Norrköping när de slog igen. Sedan var jag på Solectron som också tvingades att stänga och slutligen på Ericsson i Katrineholm som gick samma väg.

Men Björn lät sig inte slås ned av dessa motgångar. I stället vände han det till någon positivt. Som han själv utrycker det ”fick en spark i baken.”

På sin fritid har han hållit på och renoverat bilar och fram för allt varit duktig på att fixa till inredningar på dessa.

– Min fru brukar säga att jag är en kudd- och gardinkille, jag gillar att matcha färger och få till det, säger Björn.

På Ericsson, och även på Etteplan och Solectron, jobbade Björn mestadels som testingenjör och var bland annat med om att ta fram automatiserade avsyningsprogram till 3D-röntgen.

När han blev arbetslös fick han syn på en annons där företaget Color Glo sökte franschisetagare i Norrköping och Linköping. Företaget sysslar bland annat med renovering och reparationer av bil- och båtinredningar och möbler.

– Jag tog kontakt med dem och redan dagen efter var jag och besökte dem på huvudkontoret i Helsingborg.

– I det läget kände jag att jag vill ut från fabriken, bort från dataskärmen och göra något jag verkligen vill. De sista femton–tjugo åren man ska jobba innan pensionen vill jag göra nåt som jag tycker om.

Efter första mötet kände båda parterna att det klickade. Det blev början på Björns nya tid som egen företagare.

– Allt var inte guld och gröna skogar i början. Det är otroligt mycket jobb som måste läggas ned. Sedan var det svårt att tacka nej till snabba jobb när man var fullbokad. Man var ju rädd att tappa jobb. Men efter tiden har man lärt sig att hantera det på bästa sätt.

Under uppstarten hade Björn regelbunden kontakt med Nyföretagarcentrum som gav honom stort stöd.

– Jag fick även en mentor som jag kunde bolla idéer med hela tiden. Det var verkligen bra.

Efter en utbildning och certifiering var Björn klar att stå på egna ben.

– I stort sett första dagen fick jag ett uppdrag från en bilhandlare som hade en Audi A5 med skador i skinnet på förarstolen. Det fixade jag till och fick två jobb till direkt.

Sedan har det rullat på med bilar och båtar som behöver lagas, renoveras eller bara fixas till lite.

Ett typiskt arbete för Björn är att laga skador i skinnet på stolarna i bilar. Förarstolen, som används mest, får ofta förslitningsskador och ger ett tråkigt första intryck när bilen ska säljas. Genom att slipa lädret, om det behövs, och sedan bygga upp strukturen igen med rätt färger blir det nästan som nytt igen. Redan första veckan gjorde han ett sådant arbete på en Mercedes värd över en miljon kronor.

Blir man inte nervös i början när man ska ge sig i kast med så dyra fordon?

– Att börja slipa och spruta på de exklusiva bilarna känns lite konstigt först, men efter ett tag inser man att det är bil som bil.

För tillfället arbetar Björn lite utspritt. Lösa delar och möbler gör han hemma. När det gäller hela bilar så gör han dem på plats ute hos kunderna och så hyr han in sig på ett bilrekonditioneringföretag vid behov.

På sikt ska verksamheten flytta in i lokaler inne i stan.

– Det svåra är att hitta en bra lokal med rätt pris och rätt läge, säger Björn.

Drömmen är även att expandera och anställa egen personal.

Utöver själva hantverket så är det mycket att göra som egen företagare. Kundkontakter, marknadsföring och bokföring är några av sakerna som måste göras regelbundet.

– Allt det där tar mer tid än vad man tror. Men man får kavla upp ärmarna och köra på. Det blir inte alltid 8–16 på jobbet om man säger så.

Björn påpekar att det är viktigt att man har sin partner med på tåget och att denne är medveten om vad det innebär att man startar eget.

– Då blir det ett stöd i stället för problem när man måste jobba på konstiga tider och inte hinner ta helg varje vecka. Själv har jag ett jättebra stöd av min fru Elisabeth som är marknadsansvarig i firman, säger Björn.

Vilket råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att starta eget företag?

– Om man inte trivs med sitt jobb i dag så kanske man ska tänka på om det inte finns något man är duktig på, något man verkligen gillar, som kan bli ditt egna företag.

Portätt

Björn Svensson

Ålder: 55 år.

Bor: I Krokek.Gör: Egen företagare

Familj: Frun Elisabeth och barnen.

Intressen: Bilar, ljudbyggen och whisky.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Möller