Den svenska kiosken utrotningshotad

Den klassiska svenska kiosken håller på att försvinna. I snitt har tre kiosker lagts ner varje månad i 25 år. Nu finns bara drygt 1 500 kiosker kvar.

I många kommuner finns det inte en endaste kiosk kvar.

29 augusti 2015 08:12

Kiosken - "en liten fristående byggnad med försäljning av varor och tjänster som bidrar till den allmänna nyttan och trevnaden", som det heter i Stockholms stads vägledning för kiosker - är på utdöende. Sedan 1991 har 899 kiosker försvunnit, enligt Lantmäteriets offentliga fastighetsregister.

Den fristående kiosken som många av oss minns från vår barndoms somrar finns inte på lika många platser längre, säger Per Sörbom på Lantmäteriets geodatadivision.

Flyttat inomhus

Per Sörbom tror att kioskernas försäljning i många fall flyttat inomhus till köpcentrum och andra lokaler. Han får medhåll av Jonas Arnberg, chefsekonom på branschorganisationen Svensk Handel.

Kioskdöden är nog en konsekvens av den strukturomvandling som handeln genomgått de senaste decennierna med färre, men större företag, säger Arnberg.

Han ser en rad orsaker till att kioskerna i många fall konkurrerats ut. Till exempel har de stora matbutikskedjorna som Ica och Coop satsat på allt längre öppettider och dessutom i många fall separata kioskdelar i entrén.

Svår konkurrens

Många små företag har fått svårt att konkurrera när de stora etablerade handlarna börjat konkurrera med generösa öppettider på kvällar och helger, säger Jonas Arnberg.
Och därmed är det nog inte så många kunder som tycker att de fått sämre service för att kioskerna försvunnit, säger han.

Den traditionella kiosken har också haft svår konkurrens från kedjor som Seven Eleven och inte minst från bensinstationerna som på många håll förvandlats till nästan dygnet runt-öppna servicebutiker där själva bensinen är en bisak.

Flest kiosker finns föga överraskande i storstäderna. Men turisttäta områden som Gotland och Borgholm på Öland har förhållandevis gott om kiosker. 24 av Sveriges kommuner har inte någon kiosk alls, enligt fastighetsregistret.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!