En bättre present hade varit att skänka bort pengar. Det finns så otroligt många människor som behöver pengarna betydligt bättre än vi, säger Daniel Glasman som är en av de människor TT talat med i morgonrusningen i Stockholm.

Fenomenet årets julklapp är en institution som väckt och väcker reaktioner sedan Handelns utredningsinstitut inledde traditionen 1988 med att utse bakmaskinen till det årets klapp. Sedan dess har ytterligare ett antal av HUI:s utnämnda gåvor - pokersetet (2005), spikmattan (2009), och råsaftcentrifugen (2013) - blivit dammsamlare i svenska hushåll.

I tiden

Andra klappar har varit mer framgångsrika. Förra årets aktivitetsarmband funkar fint i den fortfarande rådande hälsotrenden, platt-tv (2004) och mobiltelefon (1994) låg rätt i tiden.

HUI:s kriterier för årets julklapp är att produkten ska vara en nyhet eller ha väckt nytt intresse under året, ha ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal och den ska representera sin tid.

"Intresset för hemmet är stort och allt fler satsar på sina hem. Dagens konsumenter ser också tid som en bristvara och söker verktyg som kan underlätta vardagen", skriver HUI i sin motivering.

Enligt HUI är robotdammsugaren en symbol för det smarta hemmet som ger ökad bekvämlighet.

"Robotdammsugaren har blivit en del av vardagen och är den nya familjemedlemmen", hävdar HUI.

Tummen ner

Men när TT frågar folk på stan får HUI tummen ner. "Tramsig", "opraktisk", "superonödig", bättre att dammsuga själv", lyder några av omdömena. Bistånd hade varit bättre, anser flera.

Humanitärt bistånd skulle ha varit större, säger Andreas Ivarsson.
Man kan hjälpa dem som behöver i stället. Det borde ha varit årets julklapp, säger Anette Björnheimer.