Logga in
Logga ut

Per Bergsten & Rebecca Candevi

LHC-bloggen

Reaktion på Karlströms utlåning

Linköping När LHC släppte nyheten om att Fredrik Karlström lånas ut till AIK blev jag först förvånad. Jag tycker att han har börjat säsongen riktigt starkt och varit en tillgång. Visst, han kanske inte är den som skapar mest själv framåt men han har varit nyttig på isen. När andra spelare stressat upp sig och kastat puckar omkring sig har han ändå spelat moget. Sedan kom nästa fråga: Vem ska annars stå utanför laget?

Filip Karlsson har kommit tillbaka starkt efter sin skada och Dan Pettersson måste nog vara ett av de mest lyckade nyförvärven så många tekningar som han vinner. Samtidigt kan man inte direkt låna ut Sebastian Karlsson… eller kan och kan, men det vore konstigt.

Ska då Linköping låta alla vara med och rulla på många spelare? Nej, det skulle snarare göra att ingen får tillräckligt med speltid.

En svår nöt att knäcka och med lite eftertanke är det nog rätt att släppa Karlström för att få ordentligt med speltid. Det är ju enkelt att kalla tillbaka honom om skadan skulle vara framme. Jag hoppas att han tar det på rätt sätt och förstår att det faktiskt är något som gynnar honom i längden.

Över till LHC:s prestationer i övrigt. Det är lätt att snacka om gruppdynamik och en god känsla i laget när man vinner. Det är dock när motgångarna kommer som man ser hur stark gruppen egentligen är. Det är nu spelarna måste stå upp för varandra och framför allt vända sig till sig själva och sina egna prestationer istället för att hitta fel hos varandra. Vad kan var och en göra bättre för att få spelet att fungera?

Jag fick också ett meddelande skickat till mig som löd ”När ska du ta upp att Gordon levererar noll och bara lever på att vara en publikfavorit sen förra året? Han har i stort sett inte gjort någonting förutom att tappa pucken så motståndarna kan göra mål”.

Hårda ord som jag inte håller med om till 100 procent. Nej, Andrew Gordon har inte varit i toppform sedan han kom tillbaka men att han har levererat noll håller jag inte med om. Samtidigt förstår jag inte riktigt vad för bild många har av honom. I mina ögon är han en energispelare och slitvarg som kämpar i alla lägen och får andra att vakna under tunga perioder. Han är inte spelaren som ska göra flest mål och snurra runt i anfallet likt Broc Little. Men han har mer att ge även på energifronten och det är i lägen som LHC är i nu som hans typiska spelarstil måste vakna till liv.

Jag har tänkt att jag, Per Bergsten och Christer Kustvik ska diskutera det mer i vårt uppsnack på torsdag klockan 16:00. Är det något ni vill att vi ska ta upp är det bara att skicka ett mail till rebecca.candevi@ostogotamedia.se.

/ RC  

Vore inte Hutchings nåt för LHC?

linköping Jag vet att Niklas Persson, nye general managern, sett uppstickarlaget Oskarshamn en hel del under säsongen. Mest för att hålla koll på unge defensivbacken Anton Björkman som är utlånad dit och har kontrakt med LHC nästa säsong. Han kommer att ges chansen att slå sig in i laget under våren och sommaren.

Björkman har varit fortsatt skadedrabbad, men är nu med och gör det i allsvenska finalen mot AIK där Oskarshamn överraskat och skaffat sig matchboll.

Men det var inte så mycket det som det här skulle handla om.

Utan om Alex Hutchings.

Vore inte det ett intressant forwardsnamn för LHC till hösten?

Med reservation för att inte ha sett Oskarshamn så mycket under säsongen tycker jag det.

28-årige kanadensaren har utgående kontrakt, svarade för 39 poäng på 52 allsvenska matcher och är om jag fattat rätt en omtyckt kille i sina lag. Han skulle kunna passa för en roll i en tredje- eller fjärdekedja. Jag kan inte hjälpa att jag blir nyfiken när jag i Aftonbladet ser hur AIK-stjärnan Fredrik Weigel kallar honom för en "gris" och han själv svarar:

– Weigel? Jag vet inte vem det är. Är det en spelare?

Och om vad han känner för att bli kallas "gris":

– Jag älskar det. Jag kommer att fortsätta spela mitt spel även nästa match.

I mina ögon låter det som en Brendan Shinnimin-light (och garanterat betydligt billigare) och LHC skulle må bra av att få in några spelare med kaxig attityd. Nu är det i allra första hand på toppen det behöver förstärkas och läggas pengar, men kan Max Lindroth från Tingsryd plockas in på backsidan (och det kan han) är även Hutchings ett namn som är värt att diskutera. Tycker jag.

x x x

Som vi berättade direkt efter sista matchen mot HV kommer snart komma besked att åtminstone Chad Billins (till tyska Mannheim), Kristoffer Gunnarsson, Fredrik Karlström (Växjö), James Wright och Daniel Olsson Trkulja, som alla har utgående kontrakt, lämnar klubben.

/ PB

Här har ni lite (o)härlig statistik

Linköping Satte mig på morgonkvisten och kollade över lite LHC-statistik, med reservation för att det kan vara något fel. Har dubbelkollat - men man vet aldrig när man sitter och kollar igenom 50 omgångar. Anledningen till att jag kollade över detta är att det i intervjuer ofta uttrycks att det är många förluster och vinster med uddamålet. Samtidigt har jag en känsla av att LHC tappat väldigt många ledningar. Här har ni i alla fall resultatet av min lilla undersökning.

(Vore intressant att dra detta ett steg längre och jämföra med till exempel förra säsongen) 

 

Tappad ledning till förlust under ordinarie speltid: 
1) Rögle 3–4. LHC tar ledning med 2–0 i början av andra perioden. Tappar till 2–4 och slutar med en 3–4-förlust. 
2) Örebro. LHC har ledningen i matchen två gånger om. 1–0 och 2–1, men tappar till 2–4-förlust. 
3) Malmö. LHC leder med 2–0 men tappar till 2–3. Segermålet görs 47:47 
4) Luleå. Tappad 3–1-ledning till förlust med 3–4.

5) Djurgården 3–6. LHC hade en 1-0-ledning. 

6) Rögle 2–3. LHC tog ledningen med 1-0. 

Tappad ledning till förlust på övertid eller straffar: 

1) Örebro. Gick upp i 2–0-ledning med tiden 50:59. Vid 59:46 kvitterade Örebro till 2–2. Förlust med 2–3 efter övertid. 
2) Malmö. LHC gick upp i ledning med 2–1 med tiden 42:58, Malmö kvitterade med tiden 57:29. Förlust efter straffar. 
3.) Djurgården. Ledde med 2–1. Gick upp i en 3–1 ledning i tredje periden men tappade till 3–3 och förlorade efter straffar. 
4) Örebro, Linköping hade ledningen med 3–2 till tredje perioden. Blir 3–3 då kvitteringen kom med tiden 47:36. Örebro vann på övertid. 
5) Rögle. Linköping hade ledningen med 1–0. Tappade ledningen till 1–2 men kvitterade. Förlorade sedan med 2–3, sista målet kom när klockan stod på 56:23. 
6) Luleå. LHC hade en 1–0-ledning. Luleå kvitterade till 1–1 med tiden 47:56. Förlorade sedan på straffar. 
7) Mora. 2–3. LHC hade en 2–0-ledning i den andra perioden. Tappade till 2–2 med klockan på 55:01. Förlust efter straffar.

Tappad ledning under ordinerie speltid till vinst på övertid:
1) Malmö. Hade ledning med 1–0 i första perioden. Malmö kvitterade, men LHC gick upp i ledning på nytt. I tredje satte Malmö kvitteringen med klockan på 39:14. LHC vann på Övertid. 
2) Örebro. LHC låg under med 0–3 efter drygt tio spelade minuter. I början av andra var det kvitterat till 3–3 och sedan gick de upp en 4–3-ledning. Med klockan på 59:20 kvitterade Örebro. LHC vann på övertid.

Förlust: 
1) Färjestad 0–3
2) Frölunda 1–4 
3) Växjö 1–3 
4) Skellefteå 2–6 
5) Mora 2–4

6) Brynäs 1–4. 

7) Skellefteå 1–3
8) Färjestad 0–3. 
9) Växjö 2–4 - LHC kvitterar till 2–2 i andra men tappar på nytt. 
10) Frölunda 1–3. 
11) Luleå 0–3.

Uddamålsförlust (finns i tappade ledning också): 
1) Djurgården 1–2. 
2) Färjestad 0–1. 
3) Frölunda 2–3. 
4) Djurgården 2–3, segermålet görs 54:55.

"Klar" vinst:
1.) Timrå 4–1
2.) HV71 5–1
3). Brynäs 4–0
4) Mora 7–4
5) Timrå 4–2 - LHC låg under med 1–2 men vände.
6) HV71 3–1.
7) Brynäs 5–2.
8) Rögle 3–1.
9) Skellefteå 4–2.
10) Timrå 3–1.

Uddamålsvinst:
1) Luleå 2–1
2) Mora 2–1
3) Malmö 4–3
4) Färjestad 5–4.
5) Timrå 4–3

Vinst efter övertid utan tappad ledning:
1) Växjö 1–0
2) Skellefteå 2–1
3) Frölunda 4–3
4) HV71 4–3, LHC vände underläge till kvittering och vinst.
5) Växjö 3–2. LHC vände underläge till kvittering och vinst på övertid.

 

/RC 

Bengtsson rasade in i sargen

linköping Om LHC-fansen varit på plats på träningen i Stångebrohallen kan jag garantera att en och annan hade suttit med hjärtat i halsgropen när Lukas Bengtsson olyckligt tappade balansen efter en närkamp med Joe Whitney och rasade in i sargen med huvudet före.

Backstjärnan blev liggande en kort stund innan han reste sig och klart frustrerad tog sig till båset.

Men lyckligtvis verkade det ingen vara någon fara.

Bengtsson spelade igen ett byte senare, vilket förstås behövs inför det drama som väntar i SHL-hockeyn.

LHC måste ta tre poäng mot Brynäs i morgon kväll.

Annars är säsongen garanterat över redan på torsdag.

Inte sedan 2012 har klubben missat slutspel, men efter haveriet efter landslagsuppehållet med bara en seger finns nu en uppenbar risk att det ska hända igen. Det positiva i sammanhanget: Brynäs och HV kvar att möta och det är motstånd som åtminstone tidigare passat bra under säsongen.

Ingen kan säga annat än att det nu är vinna eller försvinna.

Läget i tabellen vet ni säkert:

10) Brynäs 68 poäng (kvar: LHC b, Frölunda b).

11) Örebro 66 poäng (kvar: Mora h, Malmö b).

12) LHC 65 poäng (kvar: Brynäs h, HV b).

x x x

Daniel Olsson Trkulja saknades på träningen och James Wright, som var sjuk senast, spelade med Dan Pettersson och Fredrik Karlström. I övrigt såg laget ut som senast. Almen Bibic har hamnat i frysboxen och varit petad på slutet. Har tidigare skrivit att jag tycker att det är märkligt och det tycker jag fortfarande. LHC behöver försvarare som faktiskt har som främsta förtjänst att försvara.

x x x

Mattias Bäckman, Nick Sörensen och Sebastian Karlsson fortsatt på frånvarolistan.

x x x

För egen del har jag måndagen som den här veckans lediga dag, men håll utkik på corren.se så kommer garanterat mer LHC-rapporter från kollega Candevi.

/ PB

En träning fylld av frustration

Linköping Det var ett frustrerat Linköping HC som gick på is under fredagsmorgonen. Tidigare har det varit en ganska lättsam stämning på träningarna trots att läget varit tufft - men nu var det knäpptyst. Fokuserat men samtidigt frustrerat. Det gjorde att LHC-tränaren Tommy Jonsson samlade laget och höll ett tal. Under en sekund kändes det som jag satt och såg på en film om amerikansk fotboll där tränaren taggar igång ett lag inför en superbowl-final. Han sa något i stil med: 

"It´s a lot of frustration in here. I feel it. Spit it out. What do you have to say? - just spit it out"...

Några spelare talade ut lite försiktigt. Men jag hörde inte riktigt vad som sades. Därefter fortsatte Tommy med: 

"We are a team that is going through a tuff time. We need to be worriors now and fight for eatchother.  You need to turn to yourself. Together we are strong".

 

Om laget tog det bra återstår att se. Tycker ändå det var ett bra initiativ och det är viktigt att bryta tystnaden när spänningen ligger i luften. Samtidigt känns det nästan som att det skulle behövas ett riktigt utbrott från någon för att adrenalitet ska börja pumpa ordentligt. Men vad som sägs bakom stängda dörrar vet jag för sig inte. 

/ RC 

 

 

Fem förklaringar till svaga säsongen

göteborg Det finns förstås många förklaringar till att det gått så illa för LHC under säsongen.

Här har ni, utan inbördes rangordning, fem orsaker:

TAPPADE LEDNINGAR

Hur många gånger har inte LHC haft en ledning, men hittat sätt att förlora? Har inga exakta siffror, men vet att det är alldeles för ofta. C more presenterade statistik som visade att LHC är sämst i serien i sista perioden. Tror inte på tesen om dåligt tränade spelare utan mer på mentala aspekter och avsaknad av tryggt spel för att behålla en ledning.

FÖR MYCKET SKADOR

Tittar du på lagbilden på årets LHC-upplaga sitter Anton Karlsson, Broc Little, Eddie Larsson, Sebastian Karlsson och Mattias Bäckman på nedre raden. Alla är eller har varit borta under lång tid. För att nu nämna några. Man ska inte skylla på skador, men när det varit så många och på så bärande spelare vore det löjligt att säga att det inte påverkat.

MENTALA HJÄRNSPÖKEN

Det krävs inga högskolepoäng i prestationspsykologi för att se hur mentalt sargat som LHC blivit av alla motgångar. Att känna sig otillräcklig och vara livrädd för att förlora gör du att blir liten och svag. Självförtroende är en framgångsfaktor som du bara får genom att vinna. LHC har inte heller haft någon som tydligt lett laget när det blåst emot.

FÖR DÅLIGT FÖRSVARSSPEL

Det räcker att titta i kolumnen över insläppta mål för att förstå det. Jag vet inte hur många träningar jag sett där det övats försvarsspel (många är det), men uppenbarligen har inte direktiven nått fram. För ofta passivt, för ofta alldeles för många lägen för motståndarna och för ofta insläppta mål som hamnar under ”billighetskontot”.

OJÄMNA PRESTATIONER

Oj, vad det svänger. Under matcher. Mellan matcher. Inget lag kan alltid vara bra, men då gäller att hitta en nivå som funkar ändå. Luleå är ett bra exempel med inte mer än två mål insläppta – i över 20 matcher i rad. Det är sånt som ger resultat. Toppspelare som Derek Roy leder laget ibland, men är för osynlig när han inte gör det. Och det finns fler.

/ PB

Correns reportrar Per Bergsten och Rebecca Candevi skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Bloggar