Logga in
Logga ut

Per Bergsten & Rebecca Candevi

LHC-bloggen

Kan bli en avgörande LHC-vecka

Linköping Räkna med delvis nya LHC-formationer till nystarten i SHL-hockeyn den här veckan. Var nere på flera av förra veckans träningar och då såg kedjorna ut så här:

Andrew Gordon, Derek Roy och Joe Whitney.

Adam Brodecki, Filip Karlsson och Broc Little.

Johan Södergran, James Wright och Jimmy Andersson.

Daniel Olsson Trkulja, Dan Pettersson och Fredrik Karlström.

Om inget oförutsett inträffar och ingen blir sjuk eller skadad skulle jag gissa att det också är som det kommer att ställas upp på tisdag. Olle Lycksell har varit sjuk och tillkommer, men lär få starta som extraforward. Nick Sörensen är som bekant avstängd (tre matcher var onekligen tufft för något som knappt någon såg) och spelar vare sig mot Mora, Rögle eller Färjestad.

På backsidan var det fortsatt tunt. Visserligen Lukas Bengtsson tillbaka, men inga träningar för Eddie Larsson, Adam Ginning och Kristoffer Gunnarsson. Om jag fattade saken rätt ska dock de två sistnämnda vara tillbaka till nystarten. Simon Lundmark, som varit iväg med juniorlandslaget, likaså.

Man pratar ofta om att det är viktiga veckor som väntar och det är onekligen en sådan som väntar. Vinster i de två första matcherna och avståndet till plats elva – som är den som absolut måste undvikas – är uppe på minst åtta poäng. Torsdagsmötet med Rögle kan på många sätt bli avgörande.

Säg att differensen inför den matchen fortfarande är fem poäng.

Då förstår ni vilken skillnad det skulle vara om den ökar till åtta eller minskar till två.

Det är så jämnt och det enda vi vet är att det kommer att bli ett race hela vägen in i slutspelet. Seriemakarna får då och då en del kritik, men tittar du på sista fjärdedelen är det tydligt att de har lyckats med att se till så att alla i stort sett möter alla. Det borgar för en kul avslutning. Stark form och ett antal vinster på raken kan ge ett rejält lyft i tabellen.

Här är LHC:s återstående program: Mora (b), Rögle (h), Färjestad (b), Örebro (b), Djurgården (h), Timrå (b), Växjö (h), Malmö (h), Frölunda (b), Luleå (h), Luleå (b), Brynäs (h) samt HV (b).

/ PB

Så är läget med alla LHC-skador

linköping Blytung LHC-förlust i Gävle i går och jag håller med Tommy Jonsson i hans analys.

Det var aldrig särskilt nära.

Om jag varit i Jonssons kläder hade jag varit orolig. Dels för att det svajar rejält, men det gör det i och för sig för de flesta lag, och dels för att frånvaro- och skadeläget fortsätter att vara så utsatt. Det har hängt med under nästan hela säsongen och verkar inte finnas något stopp.

Nu väntar en tuff vecka med matcher mot Växjö, Skellefteå och Skellefteå.

Några av dem behöver vinnas och ytterligare ett antal förluster kan till och med betyda en plats i ingenmansland till landslagsuppehållet. Så jämnt är det och just nu är det bara fyra pinnar till Rögle på plats elva. Mot Brynäs hängde LHC varken med eller ihop.

Så mycket längre från tillsammans är vi starka än vad det framförallt såg ut i första perioden var ett tag sen jag upplevde. Det hårda arbetet och strukturen saknades, det var öppna landskap och inte många vunna kamper överhuvudtaget. Bättre blev det (det var svårt att bli något annat), men inte tillräckligt bra.

Dan Pettersson har nu avtjänat sitt straff för avstängningen och med honom tillbaka utgår jag från att han går in som center i fjärdekedjan igen. Då kan James Wright användas på annan plats och jag skulle vilja se honom i förstalinan med Derek Roy och Broc Little. Där behövs -- det såg vi inte minst i går -- defensiv förstärkning och jag tror att Wright kan vara rätt komplement där.

Frånvaroläget var det, ja.

Så här skulle man kunna sammanfatta det just nu:

Mattias Bäckman: Tränar med laget igen, men ska göra ytterligare läkarkoll i veckan. Möjligen spel före uppehållet, men osäker.

Lukas Bengtsson: Sjuk och haft problem med luftrören i två veckor. Förhoppningsvis i träning i veckan.

Almen Bibic: Närmar sig sakta men säkert efter huvudskadorna.

Nick Sörensen: Lättare fotskada. Inte omöjligt med spel på tisdag.

Adam Brodecki: Fick en smäll mot Frölunda. Inget allvarligt. Tillbaka senare i veckan?

Sebastian Karlsson: Slutspelat för säsongen.

Dan Pettersson: Spelklar efter avstängning.

/ PB

Unga LHC-stjärnorna är på ingång

Linköping Det har redan kommit upp en del bra juniorer från det egna ledet i LHC. Adam Ginning, Olle Lycksell och Johan Södergran har tagit klivet upp ordentligt samtidigt som Simon Lundmark har fått mer förtroende mot slutet och Nikola Pasic har fått en glimt av rampljuset. Det är nu 99/00-kullen som kommer upp som många inom hockey-Sveriges väggar har pratat om som en gyllene generation. När jag intervjuade LHC:s J20-tränare Daniel Eriksson får några veckor sedan kom vi in på just de bra spelarna som håller på att komma upp eller som redan har gjort det. En spelare som nämndes var Hugo Leufvenius som drog till Kanada och blev kvar där. Men en annan spelare, Arvid Costmar, är en spelare som dock är född 2001 och som spås en ljus framtid. 

- Han är med i U18-landslaget och det är VM på hemmaplan i vår. Han ligger bra till att komma med i VM och är en ledande spelare hos oss. Han har alltid spelat med de som är ett, två och ibland tre år äldre. Jag tycker det är först i år som han har börja få äga sitt spel. Han har varit duktig tidigare också men det är viktigt att i den åldern han är i få äga och vara den framstående spelaren i bland annat powerplay och i att göra mål och assist. Han är på gång. Sedan har vi Albert Lyckåsen som är på gång också... Ja, vi har några som är på väg upp, säger Eriksson och skrattar. 

När det gäller Arvid Costmar är det många som pratar mycket om honom även fast han är ung. Kan det vara negativt att man har för höga förväntningar på honom? 

- Ja, det skulle kunna ha det. Det beror på hur man pratar om honom. Jag tycker att Arvid är talangfull och har framtiden för sig. Men sedan är det samma för honom som för Olle (Lycksell) och Johan (Södergran) som är uppe i A-laget att de har fortfarande en resa att göra. Det är viktigt att de förstår det själva att gör man mål inför 8500 personer en lördag är det fortfarande ett par benböj som ska göras på måndag. Det gäller att fortsätta processen. Tillbaka till Arvid där så måste man samtidigt lära sig att hantera förväntningar. Det är en del i utbildningen. Han har framtiden för sig men jag tycker att han är ganska lugn i det hela. 

En annan spelare som är på gång är William Worge Kreü. Han har haft skadeproblem men är tillbaka helt nu och är en av J20-backarna som dyker upp på A-lagsträningarna lite nu och då. En annan spelare jag har fått upp ögonen för det lilla jag har sett honom är backen Daniel Baastrup Andersen. Men det är bäst att jag stannar där med namnen som finns - för snart har jag väl rabblat upp hela J20-laget. 

Med det sagt är det spännande att se vad som händer med -99, -00 och -01 spelarna som verkar har drivet och talangen för att komma långt. Såklart kommer inte alla kunna gå via LHC:s A-lag, men jag tror många kommer göra nytta i flera topplag ute i Sverige, Europa och i USA i framtiden. 

/RC 

 

Pengar kommer läggas på centrar

linköping HV sägs vara intresserat av Anton Karlsson och när det är MrMadhawk som kommer med uppgifterna kan vi räkna med att det stämmer. LHC vill behålla backen, men är samtidigt inte berett att gå upp så mycket i lön.

Ungefär så kan man nog sammanfatta läget för dagen.

Alla gillar Karlsson, men han anses inte tillhöra någon av topp fyra-backarna (Lukas Bengtsson, Chad Billins, Mattias Bäckman och Eddie Larsson) och min spontana känsla är så här: är det någonting som LHC tänker lägga de pengar som finns kvar på till nästa säsong så är det att hitta en eller till och med två toppcentrar.

Kontraktet med Derek Roy går ut och ska jag våga mig på en gissning så är det att han inte blir kvar. James Wright har option på en förlängning och precis som Karlsson är han populär i alla läger, men rent spelmässigt har han så här långt inte växt ut till den andracenter som klubben hoppades på.

Mot Örebro på torsdag spelar han, av dagens träning att döma, i fjärdekedjan tillsammans med Dan Pettersson och Daniel Olsson-Trkulja eller Fredrik Karlström.

Som jag varit inne på tidigare är mycket stora delar av truppen inför hösten redan klar. Utöver sannolikt två centerplatser är en annan nyckelfråga vad som händer med Chad Billins. Hans kontrakt går ut och där lär insatserna under våren avgöra om LHC vill förlänga eller inte.

x x x

Lukas Bengtsson saknades på dagens LHC-träning. Enligt uppgift var backen sjuk och förhoppningen är att han ska spela mot Örebro. I övrigt var Jonas Gustavsson och James Wright, som båda saknades senast, med och körde för fullt. Däremot är Mattias Bäckman fortsatt inte i träning med laget efter sin långtidsskada.

x x x 

Känns som en sällsynt viktig match för LHC på torsdag. Hemmaförlust mot Mora häromsistens var en rejäl plump och vare sig självförtroendemässigt eller i jakten på en topp sex-plats finns inte utrymme för en till.

/ PB

Det avgör hur det slutar för LHC

linköping Hemmamöte med HV 71 väntar i kväll och det blir utsålt. Igen. Det har på något sätt blivit mer "exklusivt" att gå på hockey i Linköping igen och det är en viktig faktor när det gäller att öka publiksiffror. Att folk drar folk vet vi också sedan gammalt.

Fortsatt publiktillströmning känns som en nyckelfaktor som kommer att avgöra hur den här säsongen slutar för LHC. Här är fem viktiga punkter på det temat:

Roy, Little & Co

Det finns så klart fler spelare att nämna, men nordamerikanska duon är ett bra exempel på vad jag menar. Man kan snacka om att unga spelare behöver slå igenom, att gnuggarna behöver göra sitt (och lite till), men ska LHC ta sig långt i vår måste flera av de bästa vara – bäst. Annars går det inte.

Jonas Gustavsson

Laget med bästa målvakten (eller kanske bättre: bästa målvakterna) vinner. Så är det nästan alltid. Som kan rädda poäng när spelet i övrigt inte fungerar. I heta slutspelstider såväl som under svalare tider i det som kallas för serielunk. Gustavsson behöver vara lika vass till våren som han var i höstas.

Publiken

Negativa publiktrenden har vänts, det är på väg mot bästa snittet på flera år och mot HV kan det bli fullsatt för tredje gången i höst. Bra drag på läktarna betyder påfallande ofta bra drag på isen och tvärtom. Ett kokande Saab arena betyder mer än ni tror – och inte att förglömma även en massa ekonomiskt.

Tommy Jonsson

Det går alltid att diskutera hur mycket en tränare betyder för ett lag. Men en sak känns klar. Ju mer det gäller, desto större blir betydelsen. Att LHC gick till dubbla finaler med Janne Karlsson i båset och att Sam Hallam de senaste åren tagit Växjö är inga tillfälligheter. Med taktisk list kan du komma långt.

Några som lyfter

Minns ni hur det såg ut när HV 71 vann guld för några år sedan? Stjärnorna gjorde sitt, men i laget fanns också ett antal spelare som lyfte sig och gjorde mer än vad man kan förvänta sig. Så måste det bli i Linköping också. Truppen är förhållandevis bred, men det krävs också en bredd på toppen.

/ PB

Correns reportrar Per Bergsten och Rebecca Candevi skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Bloggar