Ordet fritt Det gör mig ledsen att läsa om hur ni upplever omsorgen i Linköping. Så ska ingen behöva känna.

Jag är medveten om att det inte dämpar er frustration, men jag vill ändå berätta vad vi gör för att säkra en hög kvalitet. Vi i Alliansen har infört ett kvalitetskontor och därmed granskas omsorgen mycket hårdare än tidigare. Det är därför bristerna på Åleryd har kunnat upptäckas. Dessutom har Folkpartiet efter 15 års arbete äntligen fått igenom en äldreombudsman, som är en opartisk person som man som äldre eller anhörig kan vända sig till.

Vi folkpartister vill även införa en omsorgsgaranti, så den äldre och anhöriga tydligt ska veta vad de kan förvänta sig, och kunna få skadestånd av kommunen. Det är inte okej att de som bor på Åleryd ska tvingas betala full vårdavgift till kommunen, trots de brister som upptäckts.

Det ska kosta att göra fel. Upptäcker vi brister i omsorgen ska skadestånd krävas av utförarna och jag vill att vitena ska vara högre än i dag. Man ska inte kunna tjäna på att ha brister och sedan betala ett lågt vite. Om bristerna inte åtgärdas tvekar jag inte ett ögonblick på att avtalen rivs upp. I ett anständigt samhälle kan inte brister i omsorgen tolereras.