Vem ansvarar för tennisen i Linköping?

Om kommunen vill privatisera idrotten så är det kanske bättre att säga det tydligt.

Det nuvarande upplägget för tennisen i Linköping är inte hållbar.

Det nuvarande upplägget för tennisen i Linköping är inte hållbar.

Foto: TT

Tennis2019-10-01 13:34
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Idrottsrörelsen är en viktig del av samhällsbygget. Miljontals utövare och ledare skapar glädje. Idrotten bidrar även till folkhälsa och integration. Detta är viktigare än någonsin med tanke på hur vårt samhälle ser ut och de utmaningar vi står inför. 

Linköping vill vara en profilerad idrottsstad. Det är bra. Vi vet att alla idrotter inte har samma förutsättningar. Idrottsföreningar är beroende av offentliga medel för att kunna erbjuda barn och ungdomar möjligheter till idrottande. 

Staten och kommunerna har ett stort ansvar för att skapa förutsättningar för både breddidrott, motionsutövande och elitsatsningar. 

Ett intressant exempel är överklassporten tennis som blev en folksport tack vara kommunala beslut och stöd som medförde att tennishallar och banor byggdes i hela i Sverige. Linköping var inget undantag. Det fanns många inomhusbanor. Idag är det dessvärre annorlunda. 

Linköpings tennishall vid Stångebro byggdes för att det ska spelas tennis. Idag är det kommunala bolaget Lejonfastigheter som ansvarar för hallen. Normalt för idrottsverksamhet är att Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar och hyr ut till idrottsklubbar som bedriver verksamhet i de kommunala lokalerna. 

I tennisens fall, även badmintonen, så hyr man av en privat aktör som har som syfte att tjäna pengar. Det är rimligt. Men frågan är om det är rätt då det handlar om ideella idrottsföreningar som ska ha en privat vinstdrivande mellanhand. Det nuvarande upplägget gynnar inte Linköpingsborna. 

De berörda föreningarna har i flera år uppvaktat kommunens politiker oavsett majoritet för att få till en förändring. Alla verkar förstå att det inte är rätt att Lejonfastigheter hyr ut till en kommersiell aktör. Men ingen tycks vara beredd att göra något. 

Nu kommer tennisbanorna inomhus att minska till fyra från de åtta som fanns när hallen byggdes. Det finns flera oklara frågor att besvara i sammanhanget. Om kommunen vill privatisera idrotten så är det kanske bättre att säga det tydligt. Men det skulle strida mot vår svenska folkrörelsetradition. 

Bättre vore då att över partigränserna tillsätta en kommunal utredning som ser över kommunens agerande, inklusive Lejonfastigheters, med syfte att skapa gynnsammare förutsättningar att spela tennis, på alla nivåer, i Linköping. 

Läget för Linköpings tennisklubb är ohållbart. Är det någon i stadshuset som faktiskt bryr sig om tennisen i Linköping så är det hög tid att visa det annars finns risken att de berörda tröttnar och lägger ner verksamheten.