Krönika På första maj i Falun gjorde Nordiska motståndsrörelsen som nazister brukar: Hotade resten av samhället till döden.

Under Nordiska motståndsrörelsen demonstration läste de upp en lista på politiker de anser vara folkförrädare, ett brott organisationen anser ska beläggas med dödshot. Folkförräderi nämns av organisationen som ett av de grövsta brotten någon kan ägna sig åt, och sådana ska beläggas med dödsstraff. Alltså: Nordiska motståndsrörelsen hundvisslade ut dödshot mot sina politiska motståndare.

Från Nordiska motståndsrörelsen kommer också de tre män som tros ha utfört två bombattentat mot flyktingboende och ett mot den syndikalistiska fackföreningen SAC. Åtal är ännu inte väckt för bomberna i Göteborg, men det är av yttersta vikt att, om åklagaren väljer att åtala de tre misstänkta nazisterna, åtal väcks för terrorbrott. För det är vad det handlar om.

Det får inte finnas någon tvekan i att politisk motiverade bombdåd är något annat. När terrorlagstiftningen skärpts i omgångar efter den elfte september 2001 har misstanken bland motståndarna till sådana lagar hävdat att den främst syftat till att komma åt muslimer. De har fått vatten på sin kvarn, exempelvis 2006 då en vapengömma som kunde kopplas till en medlem i Svenska motståndsrörelsen (som sedan dess bytt namn till Nordiska motståndsrörelsen) hittades. 2008 hittades både vapen och sprängmedel hemma hos en annan medlem. Ingen av dessa har fällts för terrorbrott.

Därtill misstänktes fyra nazister 2005 för att ha planerat terrorbrott, men de friades och dömdes i stället för grov skadegörelse.

Svårigheterna att döma nazister för terrorbrott är en sak. Mer beklämmande är vad som skedde på Mynttorget i Stockholm förra helgen. Där hade en grupp samlats för att demonstrera för ensamkommande flyktingars rättigheter. Demonstranter möttes av en oanmäld grupp från högerextrema Nordisk ungdom som skrek att de skulle interneras.

Vi vet hur det brukar sluta när dylika grupper internerar oliktänkande och olikfärgade. De hade inte sökt tillstånd och misstänks därför för brott mot ordningslagen. Polisen utreder i skrivande stund om fler brott kan bli vara aktuella.

Det är ytterst allvarliga händelser och än mer allvarligt att Polisen inte tycks ha koll på vad dessa grupper planerar, för från början var de långt ifrån tillräckligt många för att skydda demonstranterna. Är det en fråga om resursbrist eller har det att göra med att polisen och Säpo inte kan dela tillräckligt med material med varandra?

Mellan första maj-tåget i Falun och attacken på Mynttorget greps en man med flera vapen och narkotika hemma efter en utryckning på ett brandlarm. Mannen hade flera naziflaggor och även annat nazistiskt material hemma. Han är nu misstänkt grovt vapenbrott och narkotika och Säpo har kopplats in på fallet.

Men varför har en man som tycks bekänna sig till en revolutionär, våldsbejakande mördarideologi vapen hemma? Vad planerar han göra med dessa vapen? Frågan passas lämpligen över till ansvarig åklagare.

Vi vet ju vad nazister tidigare gjort sig skyldiga till. Vi vet vilka som mördade i Malexander. Vi vet vilka som mördade Björn Söderberg.

Peter Hultqvist sa det nog bäst, efter att nazisterna kallat honom folkförrädare och slagit sönder en docka med hans motiv på: Nazism är inte en åsikt, det är ett brott mot mänskligheten.