Ernst Klein: Liberalernas långsamma självmord

Centern verkar blivit det naturliga valet för liberalt sinnade väljare.

27 maj 2019 12:00

Liberalernas självmordsförsök tycks så här långt ha misslyckats. Med ett nödrop tar man sig in i EU-parlamentet.

Men efter partiledarskiftet i sommar tar partiet antagligen nya kliv mot sin undergång. Jan Björklund har verkligen varit framgångsrik i sina ansträngningar att göra sig av med partiets främsta krafter.

Det började med fleråriga insatser för att bli av med Birgitta Ohlsson och fortsatte i år med utsparkandet av Cecilia Wikström.

Istället verkar nu Centern för alltfler liberala väljare framstå som det naturliga valet. För mig som följt partiet ända sedan Gunnar Hedlunds partiledardagar är det fortfarande obegripligt.

Det lär det vara för Olof Johansson (partiledare 1987-1998) också. För honom är nog liberalism liksom tidigare ett skällsord.

Enligt den vallokalsundersökning som delvis presenterades i SVT:s valvaka är Centern jättepopulärt bland unga väljare. Liberalerna däremot absolut inte.

Kristdemokraternas iver att förknippas med Donald Trump är förbryllande. Det är också oklart vad man menar med valaffischerna ”Make EU lagom again”.

Och Moderaterna tog nog tillbaka en del väljare efter avslöjandet att Lars Aduktusson konsekvent röstat emot aborträtten under sin tid i EU-parlamentet. Annars var Moderaternas valbudskap mer av önsketänkande än konkreta reformförslag.

Tomas Tobé undvek i TV:s slutdebatt skickligt att upplysa om att partiets ”Hej då stöldligor” och ”Inga terrorister på våra gator” oundvikligen betyder hårda gränskontroller och därmed köer vid varje gränspassage i Europa. Däremot är det ytterst osannolikt att avskaffandet av de öppna gränserna verkligen skulle stoppa vare sig stöldligor eller terrorister.

Våra vanliga förståsigpåare förutsåg ett bakslag för Sverigedemokraterna efter avslöjandet av Peter Lundgrens tafsande. Så blev inte fallet. Om Sverigedemokraterna gäller det som gällt om Trump: partiets väljare struntar i den personliga moralen hos partiets företrädare. Det viktiga för dem är tron på att Trump och Sverigedemokraterna slåss för deras rättigheter mot ett ondskefullt etablissemang.

Nå nu blev Sverigedemokraternas framgång trots allt ganska måttlig och detsamma gäller om de flesta andra högerextrema partier i Europa. Vinnarna i EU-valet är liberaler och gröna. Därmed ser det ganska ljust ut för EU-samarbetet i framtiden.

Om vi bara sluppe eländet med Brexit.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ernst Klein är f d chefredaktör för Corren