2020-talet kommer att kantas av katastrofer

Vi kommer inte helt undan en totalövervakning liknande Kina.

Storebror ser dig på nätet, mer än någonsin.

Storebror ser dig på nätet, mer än någonsin.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Krönika2020-01-20 12:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ändå börjar det bästa årtionde för mänskligheten någonsin. Det är i vart fall den mest rimliga prognosen utifrån det senaste seklets erfarenheter. Trots att atombomber sprängts och spridits, världskrig utkämpats, nya sjukdomar dödat miljoner och naturkatastrofer blivit vanligare så har människors livsvillkor förbättrats dramatiskt. Levnadsstandarden har i genomsnitt tiodubblats, den förväntade livslängden har ökat med 25 år, och antal dödsoffer till följd av naturkatastrofer har minskat med 90 procent på 100 år.

Under 2020-talet får man räkna med att något land eller terrorister faktiskt slår till med atomvapen. Några regeringar kommer att förtrycka och övervaka sina medborgare än mer. Några länder kommer att bryta sönder i inbördeskrig eller ekonomiska kriser.

Samtidigt åstadkommer många länder stora framsteg i riktning mot demokrati och tillväxt. Etiopien har uppmärksammats, Uzbekistan tillhör dem som gör framsteg i det tysta. Mest slår igenom att miljarder människor runt om i världen som tidigare var inlåsta i en fattigdomsfälla nu har barn som utbildas, har möjlighet att investera, bygger företag och framtid.

Tekniken gör sitt. Immunterapi får sitt genombrott under 2020-talet och botar många sorters cancer. Självstyrande taxin slår igenom. En del biltillverkare har visserligen råkat ut för bakslag. Googles Waymo skyndar dock i det tysta. I Phoenix, Arizona, syns nu taxikunder rulla runt i helt förarlösa bilar. Samtidigt köper företaget 60 000 självstyrande taxin av Chrysler. 

Artificiell intelligens granskar redan kunduppgifter i banker, Netflix eller Spotify. 2020-talet genomsyras dock av en dragkamp om AI som spionerar på människors liv i största allmänhet. Airbnb står redo med ett verktyg som bedömer risken att en blivande hyresgäst missköter sig utifrån allt som går att hitta om denne person på sociala medier. 

Om det visar sig att det finns ett statistiskt samband mellan en viss politisk inriktning och risk för vandalisering, så övervakar denna AI även politisk orientering. Vi kommer inte helt undan en totalövervakning som påminner om den som Kina är på väg att införa. 

2020-talet blir det decennium där internet och virtuella världar underkastas liknande former av reglering, beskattning och krav på trygghet som den fysiska världen. Under stort ståhej och debatt så tyglas denna sista vilda västern. Frågan blir då: Var hittar frihetslängtande äventyrare nya vildmarker där det går att fly undan civilisationens bojor?