Studenter fick brev – av smittskyddsläkaren

På torsdagen skickade medicinska fakulteten ut ett brev till studenter på väg ut i praktik. Festa inte och ta ditt ansvar, var huvudbudskapet i mejlet – som undertecknats av smittskyddsläkaren.

Festa inte och ta ditt ansvar, var huvudbudskapet i mejlet till studenterna – som undertecknats av smittskyddsläkaren.

Festa inte och ta ditt ansvar, var huvudbudskapet i mejlet till studenterna – som undertecknats av smittskyddsläkaren.

Foto: Arkiv

Östergötland2020-10-29 13:20

Vid lunchtid på torsdagen skickade medicinska fakulteten ut ett mejl till sina studenter. 

I mejlet, med rubriken "Du har ett extra stort ansvar", påtalades vikten av att inte gå till praktiken vid minsta symptom. 

"Du befinner dig i två miljöer – studentliv och sjukvård – där smittspridningen i båda fallen är större än i samhället i stort. Genom att föra smitta mellan dessa miljöer kan du därför komma att bidra till en förstärkning av smittspridningen", står det i mejlet som undertecknats av bland andra smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

I mejlet uppmanas studenterna att undvika fester, resor och tillställningar med mer än 50 personer inom 14 dagar före planerad patientkontakt. 

Om inte rekommendationerna följs finns det risk att programmet på grund av smittspridningsrisk tvingas ställa in undervisningsmoment, skriver universitetet.

Samtidigt menar en student att många riskerar att gå till praktiken även med milda symtom, på grund av de strikta reglerna för praktiken. 

Anna Strömberg är vice-dekan med ansvar för VFU på medicinska fakulteten, och tror att höstens praktik kommer att fungera.  

– I våras när studenterna genomförde sin VFU löste vi olika problem kring sjukdom som uppstod för enskilda studenter. 

Hon menar att studenterna inte behöver vara oroliga för att bli underkänd om man är hemma enstaka dagar från praktiken. I vanliga fall är fakulteten strikt med antalet dagar studenten måste närvara på sin praktik. Under pandemin försöker universitetet hitta individuella lösningar. 

– Det viktiga är att handledaren har tillräckligt med underlag för att bedöma studenten. Vi bedömer varje enskilt fall om studenten har närvarat något färre dagar än gränsvärdet.

Samtidigt måste universitetet säkerställa att lärandemålen uppfylls.

– Det är en tuff situation för studenterna, som vill klara sin utbildning men självklart inte smitta någon.

Har studenterna endast en enda chans att ta igen sin praktik om man blir underkänd?

– Om man blir sjuk en längre tid avbryter studenten sin VFU och då räknas inte det som ett underkännande utan man börjar om och genomför sin VFU vid ett senare tillfälle. Genomför man hela sin praktik men blir underkänd stämmer det att man bara har ett tillfälle till på sig för att bli godkänd. Man får då dessutom extra stöd från universitetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!