Här är elva exempel på vår nära journalistik

Corren ska alltid vara nära. Det är vårt löfte till er läsare. Men hur lever vi upp till det? Här är 12 publiceringar från årets tre första månader som jag tycker uppfyller det löftet.

Fyra av tolv publiceringar som Maria Kustvik lyfter i sin krönika. Monica Roselius och Tove Malmström i ett samtal om feminism, sparkade LHC-tränaren Bert Robertsson, läraren Nina Ramic Toll och vargspåraren Daniel Hellqvist.

Fyra av tolv publiceringar som Maria Kustvik lyfter i sin krönika. Monica Roselius och Tove Malmström i ett samtal om feminism, sparkade LHC-tränaren Bert Robertsson, läraren Nina Ramic Toll och vargspåraren Daniel Hellqvist.

Foto: Victor Bomgren/Peter Holgersson (hockey)/Frida Glenning Ströberg (skola)

Krönika2021-04-03 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här är mögel, trasiga rutor och stölder vardag 

Anrika Motell Filbyter i Tallboda är sista utvägen för människor i Linköping som inte har någonstans att bo. Här får de sova för 450 kronor natten, men ingen, allra minst kommunen, tycker att standarden är godkänd. Men frågan kvarstår efter att ha läst reportaget: Människor som inte har någon plats i samhället, vart ska de ta vägen egentligen? 

Lärarna om våldet: Kollegorna gråter i fikarummet

Hot och våld är en del av skolvardagen, enligt läraren Nina Ramic Toll som jobbar på en skola på landsbygden: "Jag blir kallad fyllo och fittfröken av nioåringar". Många har velat diskutera med henne, andra lärare, föräldrar och politiker. I en uppföljande text fick hon frågan om hon ångrade sin medverkan i Correns publicering. Hon svarade:

– En kort stund gjorde jag det. Jag funderade på vad jag hade gjort. Samtidigt har jag fått det jag redan visste bekräftat; det här är verklighet för många lärare. Jag har använt min meddelarfrihet för att belysa ett större problem – hur kan jag ångra det?

Lyckas hon och den andra läraren i reportaget, Pontus, förändra situationen i våra skolor? Vi lär återvända till dem.

Linköpings flygplats vd kollapsade

Att vara vd för Linköpings flygplats är ingen lätt uppgift under rådande pandemi och en hätsk klimatdebatt. Linköpings flygplats vd Camilla Lejon drabbades i höstas av en stresskollaps. Hon berättade i reportaget att hon sov i en månad och sedan var det ”smack på det” igen. 

När vi hade publicerat den här texten ringde en läsare och frågade "Varför skriver ni så mycket om covid? Jag är trött på pandemin." "Det är vi alla", svarade jag. "Men det är vårt uppdrag att skildra hur vårt samhälle påverkas och förändras av den. Och än har vi inte sett slutet på vår rapportering".

Två generationer. Två berättelser. Samma kamp. 

Vi sammanförde två generationers feminister, Monica Roselius 78 år och Tove Malmström 17 år. Vilket samtal det blev! Mycket har hänt sedan Monica kämpade för kvinnors lika rättigheter i Grupp 8-rörelsen. Men mycket arbete återstår. 

Hur har vi det själva med jämställdhetstänket? Vi på Corren lovar 50/50 när det gäller jämställdhet i våra artiklar. Dit har vi en bra bit kvar. 

LHC-profilens val: ätstörningen eller hockeyn

Pressen på idrottarna är enorm. I en serie artiklar fick vi en inblick i vikthetsen inom olika idrotter. Även i idrotter där det inte finns någon fördel med att vara smal och väga lite. Förra landslagsmålvakten i ishockey, Kim Martin Hasson, berättade för oss om ätstörningen som höll på att stoppa hennes karriär. Fler artiklar kommer i serien. 

Han hjälper till – när krisen drabbar gårdarna

Totalt upptäcktes fågelinfluensa på fem gårdar. 83 000 värphöns skulle avlivas. För Östergötland, som är landets mest fjäderfätäta län, är detta en katastrof. Ingen drabbad ville prata med oss om detta, men Per Wendler, Bondekompis, beskriver hur det gick från normal verksamhet till totalt kaos på ingen tid alls. 

Larmet inifrån facetten: machokultur och övergrepp

”Anna” berättade om en grupp elever som enligt henne styrde klimatet på skolan. Reaktionerna lät inte vänta på sig och två helt olika bilder om hur klimatet var på skolan tonade fram. Kritiker menade att den här texten skadar skolan. Påhejare ropade ”Äntligen!”

Sparkade Robertsson talar ut: ”Visst hejar jag på LHC”

Att vara nära i journalistiken handlar inte bara om stora publiceringar, det är lika mycket att hänga i och följa upp dag efter dag, vecka efter vecka. Precis som vår dagliga covid-rapportering är sportens LHC-bevakning ett lysande exempel på detta, denna extremt turbulenta säsong. Och när sparkade tränaren Bert Robertsson talade ut så gjorde han det hos oss. 

"Det var MIN Abbe, som nån jävel hade gått och skjutit"

Den 15 februari 2020 skjuts Abbe till döds i Skäggetorp. Enligt polisens utredning var gärningsmannen troligtvis ute efter en annan person. Vem var Abbe? Hur kunde det hända? Det försökte vi ta reda på genom att intervjua människor i Abbes närhet.

Dokument: Vi följde vargens spår i det omtalade reviret

Vargen är en laddad fråga. För första gången på 150 år har vargen etablerat sig i länet. Vi hängde med länsstyrelsens vargspårare ut och kom vargen ganska nära. 

Psykiatrichefen riktade kritik-förlorar chefsjobbet

I en rad artiklar har vi beskrivit hur upphandlingen av den vuxenpsykiatriska öppenvården riskerar att ställa patienter utan vårdgivare. Det slutade med att psykiatrichefen Petter Jonsson blev fråntagen sin chefstjänst. Själv är han övertygad om att det beror på att han är öppet kritisk till ledningen. 

Vid sidan om dessa publiceringar jobbar vi oförtrutet med att rapportera vad som händer i vårt område. Dygnet runt. Och du är alltid välkommen att höra av dig till oss med tips eller åsikter!