Våra patienter behöver god mat på sjukhuset

Bra mat under en sjukhusvistelse är viktigt, framhåller signaturen "En engagerad sjuksköterska" med anledning av kritiken mot maten på US.

Speciellt våra äldre patienter har verkligen behov av god och näringsrik mat, skriver "En engagerad sjuksköterska".

Speciellt våra äldre patienter har verkligen behov av god och näringsrik mat, skriver "En engagerad sjuksköterska".

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2019-11-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan US bytte matleverantör hade vi en fantastiskt fin och god mat och patienterna lovordade och prisade maten i princip varje dag.

Nu är det betydligt sämre. Ofta smaklös mat med tveksam konsistens. Några exempel är: stampig ugnspannkaka, efterrätter med bara torra, ofärdiga havregryn strösslade ovanpå, lite lustiga matkombinationer. Mina kollegor har beskrivit att istället för köttbullar kom några stenhårda pannbiffar som våra äldre patienter hade väldigt svårt att äta.

Våra patienter och speciellt våra äldre patienter har verkligen behov av god och näringsrik mat. Många har ju svårt med aptiten ändå. 

Är det värt en sådan försämring för att spara lite pengar? Vad kan det kosta i försämrad hälsa och kanske dödsfall om patienter äter för lite?

En engagerad sjuksköterska