Insändare ”Maten som serveras ska vara smaklig, av god kvalitet, omväxlande och dukas fram på ett inbjudande sätt. Policyn ska säkerställa en jämn kvalitets- och servicenivå inom respektive nämnds ansvarsområdeö.” (Linköpings kommuns kost- och måltidspolicy)

Inom kommunens vårdboenden (Leanlink) råder en enorm klasskillnad i hur man ser på mat, dess framställning, näringsvärde och faktiska råvarukostnad.

På ett av Leanlinks boenden kommer delar av lunchen transporterad i värmeskåp från ett stort tillagningskök. Potatis och frukt till dagens efterrätt skickas med från storköket och tillreds av personalen. Färska grönsaker och bröd inhandlas av personalen på boendet som också tillreder det som behövs. På detta boende tillagar dagpersonalen kvällsmaten som senare på dagen värms till måltiden. Det innebär att på det här boendet får de gamla sällan eller aldrig mat på sin tallrik som tillretts och serverats direkt från spisen. Istället får de varmhållen och transporterad mat eller uppvärmd mat.

På ett annat av Leanlinks boenden, ett flaggskepp för hur man vill att det ska se ut på vårdboenden i Linköping, har man en anställd kock som lagar maten till dagens alla mål i huset. Man har doften av nylagad mat, man har en person anställd som kan kost och näringslära. Man börjar måltiden med ”Vår kock gör egna näringsdrycker och vi serverar en liten aptitretare med smak av umami före lunch för att stimulera aptiten hos våra hyresgäster.” Inte frågan om varmhållen och uppvärmd mat.

På det ena boendet kan man som anhörig inte få veta hur menyn för kvällsmaten ser ut då den inte är officiell. Den görs av personalen efter tillgång på personal och råvaror. På det andra boendet kan man läsa hela dagens meny på boendets hemsida, om än lite illa uppdaterad.

Att det ser olika ut på olika boenden är inte så svårt att förstå. Att kommunens beställare och äldrenämnden nöjer sig med denna enorma skillnad i utförande är helt ofattbart. Det är faktiskt så att oavsett på vilket av boendena du bor så betalar du samma kostavgift, 102 kronor per dag, men får kvalitetsmässigt, näringsmässigt och tillagningsmässigt så olika valuta för dina pengar.

Alla gamla behöver bra kost, det vet alla – det är viktigt för att undvika undernäring. Troligen får man mindre näringsbrist med god, varm och bra tillagad mat istället för transporterad, varmhållen eller uppvärmd.

”Oavsett boende är måltiderna viktigt hos oss.” (Leanlinks broschyr vårdboende)

År det?

Git Bock