Insändare Svar på "Samma avgift – stor skillnad på mat", 13/3.

Git Bock är kritisk till att olika äldreboenden i kommunen har olika menyer och olika sorters kök. Beskrivningen är i stora delar korrekt; vissa boenden får den mesta maten levererad från ett större kök och lagar vissa delar på plats, medan andra har egen kock.

Det beror på att de olika boendena har byggs på olika sätt med olika många platser och med olika stora kök. Detta gör att det inte alltid är möjligt att laga maten på plats. Det är också värdefullt att maten lagas av en utbildad kock, även om det innebär att den måste köras från en annan plats. Att maten levereras på olika sätt innebär inte heller att kvaliteten är annorlunda.

Ur kommunens perspektiv är det viktigt att alla äldre i våra boenden får tillräcklig, näringsriktig och god mat. Vi gör näringsberäknade menyer som är grunden för de allra flesta måltider. Utöver det är det viktigt att de äldre själva kan vara med och påverka sin mat och välja sina favoriträtter. Vi lyfter fram högtider och årstider med sina olika maträtter, och ordnar temakvällar med till exempel pizza eller skaldjur utifrån de boendes önskemål. Därför ser menyerna inte exakt likadana ut på varje boende.

Det viktiga för oss är att vi ser att de äldre får i sig tillräckligt för att må bra, och att deras upplevelse av måltiden är positiv. De undersökningar som görs varje år visar att de flesta äldre är nöjda med maten. I senaste mätningen svarade 81 procent att maten var mycket god. På boenden där vi får in synpunkter gör vi förändringar.

Det kommer aldrig att gå att leverera exakt samma mat till alla äldre. Det är heller inget vi strävar efter. Det viktiga är att kvaliteten är god och likvärdig.

Birgitta Rydhagen (MP)

ordförande i utförarnämnden