Vita käppen – en signal till dig att visa hänsyn

Den 15 oktober infaller varje år den vita käppens dag.

Insändare2021-10-15 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den vita käppen är den symbol som är mest förknippad med personer med synnedsättning runtom i världen. Trots det är det, enligt en undersökning från 2016, endast sju av tio svenskar som vet att den vita käppen används av personer som inte ser för att på ett mer tryggt sätt ta sig fram i gatumiljön. 

Du som läser det här ska därför veta att vi som lever med en synnedsättning och dagligen använder den vita käppen känner gatuhinder, stolpar, trappor och trottoarkanter med käppen, men den är också vår signal till dig att visa särskild hänsyn. 

Du ska också veta att det är okej att fråga om vi behöver hjälp, men ta aldrig bara tag i oss för att hjälpa till. En vänligt ställd fråga är dock bara uppskattad!

Oväntade hinder i gatumiljön är en ständig risk i vardagen för oss som lever med en synnedsättning. En felparkerad bil, cykel eller elsparkcykel, vägarbeten, gatupratare eller andra tillfälliga hinder gör det svårare för oss att ta oss fram.

Just elsparkcyklar har blivit allt vanligare i trafiken. De parkeras tyvärr ofta där det inte är tänkt att de ska parkeras. Då utgör de en stor risk för oss som inte ser. Ett fritt hängande styre över gångvägen eller ett hjul som sticker ut mitt i gångvägen kan få stora konsekvenser för oss. Därför ber vi dig som läser detta att vara noggrann med var du parkerar din elsparkcykel.

En trygg gatumiljö är till hjälp för alla och för det måste vi hjälpas åt. Idag är det nästan var tredje person med grav synnedsättning eller blindhet som inte går ut på egen hand i trafikmiljön. Vi tycker helt enkelt att det är för obehagligt och för otryggt att vistas i det offentliga gaturummet.

”Som synskadad kan jag aldrig gå i andra tankar, utan måste hela tiden koncentrera mig på vad som sker runt omkring mig. När jag och andra synskadade går över gatan kan vi inte heller ta ögonkontakt med någon förare eller cyklist. Att se den vita käppen måste därför räcka för att föraren eller cyklisten ska stanna eller flytta sig ur vägen.” 

Så hjälper du oss i gatumiljön:

Ställ cykeln i cykelstället, så slipper vi snubbla.

Ställ elsparkcykeln på anvisad plats, eller där den inte hindrar framkomligheten. 

Parkera aldrig din bil på trottoaren.

Håller du på att arbeta vid ett vägarbete, fråga gärna om vi vill ha hjälp att ta oss förbi.

Ser du att en person med vit käpp ska ta sig över en obevakad övergång eller ett gångfartsområde, fråga gärna om hen behöver hjälp.

Tack för att du tar hänsyn på Vita käppens dag och årets övriga dagar!