Debatt Regionvalet i Östergötland är definitivt det bortglömda valet. Det är nog flera partier som är glada för det. För hade någon granskat deras vallöften så hade de flesta insett att det man lovar är bara tomt prat. För bakom löften om satsningar och förbättringar väntar enorma åtstramningar i ekonomin som de redan har beslutat om. Det är bara Vänsterpartiet som har en politik som ger sjukvården i Östergötland mer resurser.

Socialdemokraterna är de som lovar mest. De lovar mer personal och att de ska få bättre villkor. Men sanningen är att de redan har beslutat om kostnadsminskningar i sjukvården på mer än 1,2 miljarder. Hur detta ska gå till vill de inte berätta före valet. Det vi vet är att man redan nu infört anställningsstopp för vissa yrkesgrupper och när vakanser uppstår så ska de inte tillsättas i vissa delar av vården och så vidare.

Men det är å andra sidan inte förvånande att Socialdemokraterna lovar vitt och brett i Östergötland. Förra valet gjorde de samma sak. De lovade bättre arbetsmiljö för personalen, ordning och reda i ekonomin och att sjukvården skulle drivas utan privata vinster. När valet var över gjorde de precis tvärtom. På samma sätt som det riskerar att bli nu!

Men Socialdemokraterna är inte ensamma i sin vilja att prioritera att behålla landets lägsta landstingsskatt före satsningar på sjukvården. Både Moderaterna, Sverigedemokraterna och de övriga borgerliga partierna står bakom dessa historiska nedskärningar.

För att sätta stopp på detta politiska vansinne så krävs det ett starkare Vänsterparti. Vi är de enda som har presenterat förslag på hur vi kan lösa de ekonomiska underskotten samtidigt som vi kan göra nödvändiga satsningar i sjukvården.

Vi vill höja skatten för att stoppa nedskärningarna. Vi vill korta arbetstiden i dygnetruntverksamheten. Då kommer vi kunna locka mer personal så att vi kan öppna de stängda vårdplatserna och korta köerna, vi skjuter till mer resurser till vårdcentralerna och deras arbete med att bättre förebygga ohälsa och möta upp våra äldres behov.

Regionvalet i Östergötland står i år mellan vi i Vänsterpartiet som vill att sjukvården ska få mer resurser och de andra partierna som vill skära ner enorma summor de kommande åren. För mig är det valet enkelt att göra.

Emil Broberg

gruppledare Vänsterpartiet Region Östergötland