Vindkraftsfrågan skapar spänning in i det sista

En smått unik situation uppstod på måndagens KS-sammanträde när det var dags att besluta om vilket förslag rörande vindkraftsfrågan ska läggas fram till kommande KF.

Huruvida kommunen ska lägga veto mot vindkraftsetableringen eller inte kommer att avgöras på fullmäktige den 15 juni.

Huruvida kommunen ska lägga veto mot vindkraftsetableringen eller inte kommer att avgöras på fullmäktige den 15 juni.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Horn2020-06-02 15:25

– Det blev en lite spännande diskussion. Det är väl nästan unikt för ett möte att det slutade på det sättet som det gjorde, säger Lars Karlsson (L) och förste vice ordförande för kommunstyrelsen. Han var också den som höll i sammanträdet då ordinarie ordförande var sjukfrånvarande. 

Frågan gäller huruvida man ska föreslå för kommunfullmäktige som hålls den 15 juni att använda sitt veto mot etableringen av vindkraft straxt utanför Hycklinge. 

Ledamöter från Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet röstade för en etablering. Sverigedemokraterna, Landsbygdspartiet och Centerpartiet röstade för att använda vetot och därmed nej till en etablering.

Socialdemokraternas två ledamöter avstod då man inte hunnit diskutera frågan inom partiet. Lars Karlsson som företräder Liberalerna valde också att först avstå av samma skäl som Socialdemokraterna.

Då uppstod en situation där man hade tre för, tre emot och tre som avstod. 

Ett förslag om att begära återremiss röstades ner och man var därför tvungen att komma till beslut om förslaget. 

Avgörandet hamnade därför på mötets ordförande Lars Karlsson (L). 

– Då fick jag avgöra vilket – ja eller nej. Då avgjorde jag till ett nej. Det betyder att vi ska använda ett veto. 

Där med är det ännu inte avgjort utan det hela kommer att avgöras i kommunfullmäktige den 15 juni. Socialdemokraterna med sina åtta mandat kommer troligtvis fälla avgörandet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!