Varför covidtestar man inte barn i Region Östergötland?

Starta allmän covidtestning även vid milda symtom för östgötska barn.

Är Region Östergötlands beslut att inte erbjuda allmän testning för barn fortfarande det bästa, frågar sig insändarskribenterna.

Är Region Östergötlands beslut att inte erbjuda allmän testning för barn fortfarande det bästa, frågar sig insändarskribenterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-10 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är nu september 2021 och deltamutationen sprids bland ovaccinerade, dit inte minst våra barn räknas. Vi vill med eftertryck uppmana Region Östergötland att starta allmän testning även vid milda symtom på covid-19 även för Östergötlands barn. 

FHM rekommenderar sedan ett år tillbaka regionerna att testa barn från förskoleklass och uppåt. Vid en genomgång 5/9 på regionernas respektive 1177.se, ser vi att alla andra regioner följer FHM i denna fråga, utom Östergötland.

 

Region Östergötlands 1177-sida angående testning av barn är senast uppdaterad 2021-06-01, alltså innan deltamutationen fick fäste. Där står det bland annat: ”barn har låg smittsamhet, de är inte drivande i smittspridningen… I de flesta fall där barn är drabbade har smittan kommit från en person i samma hushåll som barnet". 

Detta verkar inte vara aktuellt längre och vi förväntar oss att ni omgående uppdaterar hanteringen av pandemin utifrån aktuella förutsättningar – vi läser om delta-mutationens 70 procent högre smittsamhet än alfa-mutationens, eller i paritet med vattkoppor.

 

Våra barn är 6 respektive 11 år och undrar varför inte de kan få veta om de har covid-19 eller inte när de har symtom? De har ju bombarderats med budskap om pandemin och att man kan bli sjuk och dö. 

De förstår att de som barn inte löper stor risk att vare sig bli allvarligt sjuka eller dö, men de vill gärna bidra till att stoppa sjukdomens framfart, så att färre gamla och sköra dör. 

Vad ska vi föräldrar svara dem? Att det inte spelar någon roll att veta om de har denna sjukdom eller inte? I vårt eget fall har vi valt att köra till Västervik och kvittera ut ett egentest, via Region Kalmars försorg. 

Att detta tar på krafterna, känns onödigt omständligt och medför extra bilkörning jämfört med att testa på hemmaplan behöver kanske inte sägas.

 

Hur ska ledare för barnverksamheter inklusive skolor veta hur smittspridningen för barn upp till 13 år ser ut? Hur ska vi ta ställning till familjekarantän utan att kunna testa barnen?

Är Region Östergötlands beslut att inte erbjuda allmän testning för barn fortfarande det bästa, utifrån delta-mutationens dominans? Eller är det dags att omvärdera det beslutet, för att så få som möjligt ska bli sjuka eller dö?

Lillemor & Johan de Sousa Mestre

Svar

Testning och smittspårning är viktiga verktyg för att kartlägga hur coronaviruset sprider sig, och i vilken omfattning det sker. 

Eftersom barn under 12 år i allmänhet inte blir svårt sjuka av viruset och inte driver på smittan i länet, samt att allt fler vuxna valt att vaccinera sig, så bedömer Region Östergötland det i nuläget inte motiverat att ha allmän egeninitierad testning för barn. 

Om barnet har kraftiga symtom, eller om symtomen har funnits under en längre tid, kan det bli aktuellt med provtagning efter en medicinsk bedömning. Viktigast är, liksom tidigare, att både barn och vuxna stannar hemma om de är det minsta krassliga.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Region Östergötland