Öppna kyrkorna och vårda kyrkogårdarna

Kyrkovalet stundar och som ny partipolitiskt obunden nomineringsgrupp ställer vi upp i valet. Vi vill aktualisera frågor som berör många men som ofta försvinner i debatten. Vårt namn är Kulturbärarna och vi ser Svenska kyrkan som vårt lands främsta kulturella institution.

Svenska kyrkan måste ta sitt ansvar och låta gravstenar få stå kvar så att bygders och släkters historia lever vidare, skriver artikelförfattarna.

Svenska kyrkan måste ta sitt ansvar och låta gravstenar få stå kvar så att bygders och släkters historia lever vidare, skriver artikelförfattarna.

Foto: Dennis Pettersson

Debatt2021-09-10 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kyrkans ägo finns ett enormt kulturarv i form av kyrkor, prästgårdar, fastigheter, kyrkogårdar och silverskatter. I rapporten "Svenska kyrkans samhällsekonomiska bidrag till kultur och kulturarv" värderas kyrkans byggnader och inventarier till nästan två miljarder kronor.

Kyrkan måste göra sitt yttersta för att vårda, bevara och visa upp detta kulturarv för sina medlemmar och andra historiskt och kulturellt intresserade. 

Vi vill förbättra förutsättningarna för att bevara och förmedla detta kulturarv till folket. Ökat samarbete med hembygdsföreningar och andra lokala krafter bör främjas. 

Kyrkogårdarna töms på gravstenar. Då intresset för historia och släktforskning har ökat måste Svenska kyrkan ta sitt ansvar och låta stenar få stå kvar, vilket gör att bygders och släkters historia lever vidare. 

På exempelvis Linköpings och Vreta Klosters kyrko- och griftegårdar har det på senare år plockats bort stenar, många av kulturhistoriskt värde. Om det behövs måste vi arbeta för att lagar ändras så att människors historia och minne lever vidare in i framtiden. 

Det ska inte vara en ekonomisk fråga om någon överväger om en mors grav ska få finnas kvar eller inte.

Kyrkor ska vara öppna så att människor kan besöka dem. Vi måste verka för att visa upp vårt världsunika kulturarv. Vidare måste det vara gratis att komma in i kyrkan. Numera tar man betalt för att gå in i Vadstena klosterkyrka. Gör andra institutioner så mot sina egna medlemmar? 

Församlingshem, prästgårdar och även kyrkor säljs ut. Dessa har ofta centrala placeringar och funktioner i en bygd. Låt dessa vara kvar i kyrkans ägo och samarbeta med exempelvis hembygdsföreningar eller andra lokala intressenter.

Corren har vid flera tillfällen behandlat ämnet, exempelvis om det aktiva församlingshemmet i Östra Skrukeby som kyrkan vill sälja. I ett ökat samarbete vill vi också öppna kyrkorummet ytterligare för musik, teater, konst och dans.

När Svenska kyrkan skiljdes från staten lovade statsmakterna att det kulturella arvet skulle bevaras och bidrag skulle utgå från staten. Räcker inte detta längre, behövs det mer pengar? I så fall måste staten omedelbart ta sitt ansvar.

Kyrkans huvuduppgift är att verka för och sprida det kristna budskapet. Om vi ökar tillgängligheten till och vårdar våra kyrkor, kyrkogårdar och andra kulturskatter kommer folkets förtroende för kyrkan att öka. 

Om alla får ta del av det rika kulturarvet leder detta till fler möten och samtal om tro och religion.