När viljorna krockar – låt störst behov gå först

Nu ökar smittspridningen av covid-19 åter i samhället och även om den senaste varianten inte rent statistiskt skapar lika allvarliga sjukdomstillstånd som tidigare så kan det vara förödande för den som redan är hälsomässigt skör.

Det finns fortfarande medarbetare som dagligen tar hand om våra allra sköraste och äldsta invånare fastän de aktivt valt bort att själva vaccinera sig, skriver debattören.

Det finns fortfarande medarbetare som dagligen tar hand om våra allra sköraste och äldsta invånare fastän de aktivt valt bort att själva vaccinera sig, skriver debattören.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-01-19 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gör att jag måste reagera när det nu verkar som om covid-19 ökar igen inom vissa äldreboenden och hemtjänst. Med följden att det återigen finns funderingar på att stänga ner besöken inom äldreomsorgen. 

Folkhälsomyndighetens statistik visar att det fortfarande är en lägre vaccinationstäckning bland medarbetare på äldreboendena än inom sjukvården i stort. Det ska sägas att vaccinationsgraden har ökat över tid och de allra flesta inom äldreboenden och hemtjänst är i dag vaccinerade, så all heder åt dem. Men problemet kvarstår; det finns fortfarande medarbetare som dagligen tar hand om våra allra sköraste och äldsta invånare fastän de aktivt valt bort att själva vaccinera sig. Detta är ett stort svek mot sårbara äldre människor. De får betala ett orimligt högt pris och i värsta fall med sina liv. Så kan vi inte ha det, när vi så uppenbart känner till riskerna och det finns vaccin att tillgå. 

Över 80 procent av alla äldre har nu fått sin tredje vaccinspruta, men det är lika viktigt att yngre åldersgrupper också vaccinerar sig fullt ut. Man tar inte sprutan för att enbart skydda sig själv utan lika mycket för att skydda andra. En solidaritet vi ska hedra och vara stolta över. 

Åter till problemet jag vill lyfta. Personer som arbetar särskilt nära äldre och sköra personer behöver vara vaccinerade. Inte för sin egen skull i första hand utan för att minska risken att utsätta dessa äldre och sköra människor från en sjukdom som kan kosta dem livet. De har ju inget eget val, de är beroende av omvårdnaden och därför känns det självklart att vi som samhälle, politiker och medmänniskor måste värna deras behov av vaccinerad personal. Vi måste stå upp för de grupper som inte själva har så starka röster.

I skrivande stund ökar smittspridningen återigen mycket kraftigt och om inte förr så är det nu dags att verkligen sätta ner foten. Om någon medarbetare fortfarande väljer att inte vaccinera sig mot covid-19 bör den personen omplaceras och inte arbeta med sådant som riskerar att utsätta äldre och sköra personer för smitta. Rätten till ett arbete kan inte rimligtvis vara större än de sköra personernas rätt att inte smittas av personalen där de bor. Inom sjukvården talas det alltid om hur viktigt det är att störst behov går först. Det är en grundprincip i hälso- och sjukvårdslagen och lika självklart borde det vara att även i denna fråga se vems behov som är störst. 

Låt oss nu tydligt stå upp för äldre och sköra personers liv och hälsa även under denna förhatliga pandemis fjärde våg av ökad smittspridning.