När är kultur viktigare än mänskliga rättigheter?

I Sverige slår vi oss för bröstet och kallar oss jämställda. Vi plockar bort prinsar och prinsessor och ersätter med hen i vissa ”fina” områden – men hur ser det ut i våra mer utsatta områden?

Skollagen är tydlig med att främja demokrati och att motverka traditionella könsroller. Barn ska behandlas lika oavsett kön och föräldrars bakgrund, skriver artikelförfattarna.

Skollagen är tydlig med att främja demokrati och att motverka traditionella könsroller. Barn ska behandlas lika oavsett kön och föräldrars bakgrund, skriver artikelförfattarna.

Foto: Frank Augstein

Debatt2021-03-06 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På förskolor och skolor begränsas vissa flickor och pojkar och får inte vara med i alla lekar, klä ut sig och uttrycka sig som de vill. Vissa flickor får inte vara med på sexualundervisning och idrott eller får inte simma eller prata med pojkar. 

Flickor måste ha slöja, ibland redan i förskoleåldern. Personalen tvingas att begränsa barnen precis tvärtemot vad skollagen kräver. 

Skollagen är tydlig med att främja demokrati och att motverka traditionella könsroller. Barn ska behandlas lika oavsett kön och föräldrars bakgrund.

Hbtq-personer törs inte vara sig själva i en hederskontext. De tvingas in i normen att män ska gifta sig med kvinnor. 

Hela barndomen förbereder personen för äktenskapet, som ofta är arrangerat – dessutom med väldigt stereotypa könsroller. Man spelar en roll för att inte riskera att förskjutas från familjen – eller i värsta fall hedersmördas.

Ingen vet hur många som utsätts för hedersförtryck i Sverige. Det vill vi ändra på. För utan fakta är det svårt att ta rätt beslut. 

Vi vet att det finns nya lagar som är tänkta att minska hedersförtrycket och öka straffen för de som begår den formen av brott. Vi ser fram emot att de lagarna får stort genomslag.

Många har själva vuxit upp i hederskulturen och känner stor trygghet i den för att alla i familjen är överens om att detta är det bästa. Man har inte vågat eller provat att lita på samhället tidigare för att man utgår från att myndigheterna inte är till för individen. 

Det sorgliga och svåra är att hedersförtrycket i Sverige även kontrolleras från andra länder. Familjen kontrolleras via grannar och släktingar och avsteg från normen rapporteras.

För oss är alla lika mycket värda. Det spelar ingen roll vilket kön, sexuell läggning eller kulturell bakgrund man har. Alla ska uppmuntras att leva sitt eget liv som man vill. 

För att försvara det fria samhället måste fler ifrågasätta när man ser att någons liv begränsas. Vi vill att fler ska orka och våga bryta sig loss från den destruktiva hederskulturen och kunna skapa sig ett liv baserat på frihet och jämlikhet. För att det ska ske behöver våra myndigheter förtydliga sitt arbete mot hedersförtryck.