Med förhoppning om ett mänskligare Linköping

Det bådar gott att Muharrem Demirok säger sig inte vilja ha en jakt på de svagaste i samhället avseende att riva tältläger.

Hur ser en långsiktig lösning för att hjälpa de utsatta EU-migranterna ut, frågar sig insändarskribenterna.

Hur ser en långsiktig lösning för att hjälpa de utsatta EU-migranterna ut, frågar sig insändarskribenterna.

Foto: Julia Djerf

Insändare2021-03-02 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ang reportaget om EU-migranter (19/2).

Mycket bra att alliansen jobbar för en långsiktig lösning för att hjälpa dessa utsatta EU-medborgare. Frågan uppstår då hur denna långsiktighet ska se ut. 

Demirok säger att kommunen valt att samverka med ideella organisationer i stället för att själv stå för verksamheten. På vilket sätt sker den samverkan?

Demirok säger även att kommunalt akutboende finns. I vilken utsträckning gäller det utsatta EU-migranter? Vad krävs för att få komma till akutboendet? Enligt vad vi förstått har ansökningar till akutboendet från Stadsmissionen endast resulterat i avslag.

Som framgår i Correns artikel har Stadsmissionen ställt en fråga till kommunen om det fanns någon tanke att öppna upp lokaler för tillfällig övernattning under de iskalla vinternätterna. Svaret var att det inte fanns någon sådan tanke.

När det varit så kallt som det varit denna vinter, önskar vi att kommunen kunde bidra på något vis med en tillfällig insats till exempel värmestuga. 

Med tanke på att kommunen känner till att pressen på den romska befolkningen i Rumänien är hårdare än någonsin, skulle det visa på ett moraliskt ansvar, god medmänsklighet och en vilja att sätta människovärdet högt. Det finns ju exempel från andra orter på sådana strategier vid en viss temperaturgräns.