Idéburen hemtjänst – ett tredje alternativ

Debatten här i Corren har hittills handlat om privat eller kommunal hemtjänst, som om det vore de enda möjliga alternativen. Men verkligheten är inte så svartvit. Det finns ett tredje alternativ – idéburen hemtjänst.

Debatt2021-10-22 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I de flesta debatter som rör vinster i välfärden uppenbarar sig en okunskap om oss idéburna aktörer. Att den som behöver hemtjänst inte har hunnit sätta sig in i hur vi skiljer oss från de privata, det har vi full förståelse för. Men att politiker bortser från en hel sektor i välfärden är olyckligt. 

Därför vill vi ta tillfället i akt och påminna alla politiker här i Linköping om att valfrihet inte är synonymt med vinstdrivande företag. Det kan också handla om möjligheten att välja idéburet. Det vill säga en organisation som drivs av en idé, inte av att göra vinst. Ekonomiskt resultat är viktigt, men går för oss aldrig före kvalitet.

Det finns alltså möjlighet att upphandla hemtjänst, utan att tillåta vinster i välfärden. Låt oss påminna om möjligheten att upphandla enbart idéburna utförare – något som blev möjligt 2018. I februari 2022 väntas fler lagändringar i upphandlingslagstiftningen som gör det än lättare för kommuner att välja att samarbeta med oss idéburna.  

Bräcke diakoni har drivit äldreomsorg i Linköping sedan 2006. Och det vill vi gärna fortsätta med! För vi är övertygade om att våra medarbetare gör verklig skillnad. De har ett engagemang för att ständigt utveckla verksamheten och är samtidigt lyhörda för hur varje enskild person vill bli bemött och ha sin hjälp. Det vet vi, inte minst efter resultatet i den senaste brukarenkäten där 97 procent tyckte att vi har ett gott bemötande.  

Förutom att vara en idéburen utförare är Bräcke diakoni också en stiftelse. Vi bildades för snart 100 år sedan för att ta hand om samhällets utsatta innan kommuner och regioner gjorde det och långt innan vi hade det vi nu kallar för välfärdsystem. I dag ser vi tyvärr hur det offentliga återigen har svårt att upprätthålla välfärden. Kommun efter kommun säljer ut sin äldreomsorg till lägsta pris. Men det måste inte vara så. Vi uppmanar er politiker och tjänstepersoner att:

* skapa rätt förutsättningar för en god vård och omsorg genom att inte fokusera på lägsta pris. 

* underlätta för medborgarna att förstå skillnaden mellan idéburet och privat genom att visa att ni kan skilja oss åt. 

* låta Linköpingsborna välja och lita på att de väljer det som är rätt för just dem.