God integration minskar problemen med migration

För en tid sedan undrade ”Rådvill” på Correns insändarsida om valet mellan MP:s klimatpolitik och SD:s migrationspolitik.

Risken för flyktingvågor som den 2015 minskar med hjälp av stark integrations- och klimatpolitik, menar artikelförfattaren.

Risken för flyktingvågor som den 2015 minskar med hjälp av stark integrations- och klimatpolitik, menar artikelförfattaren.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-09-20 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om valet är självklart för mig, så har jag funderat på om det finns bra svar för ”Rådvill”. Till att börja med tror jag att det gör stor skillnad om vi ser på migration och integration som två olika frågor. 

Migration handlar om att människor som hotas till livet i konflikter, krig och förtryckande regimer. Hur möter vi dem när de lämnar sina hem, sina nära och kära, sina jobb och flyr? 

Integration handlar om att de som har flyttat till Sverige ska få goda möjligheter att komma in i samhället. Lära sig svenska, lära sig ett yrke eller komplettera tidigare kunskaper med sådana som behövs just här. Komma in i föreningslivet. Allt för att kunna bidra och delta, jobba, studera och hjälpa sina barn med skola och fritidsintressen.

Sverige har idag ett skriande behov av arbetskraft inom många yrken, från vård och omsorg till fastighetsskötsel, transport och industri. Ju bättre vi blir på integration, desto bättre kommer det att gå för våra företag. Allt pekar också på att det går bättre för barnen i skolan när föräldrarna jobbar.

Sverigedemokraterna i Linköping har de senaste åren konsekvent röstat nej till alla förslag som förbättrar integrationen. Vare sig det handlar om tillgång till bostäder, yrkesanpassad utbildning i kombination med SFI eller mer stöd till föreningar som arbetar med mångfald, så har SD röstat nej. 

Jag kan bara tolka det som att SD struntar i ifall invandrade personer får ett jobb eller hamnar i utanförskap. På det sättet spär vi bara på otrygghet och hopplöshet i utsatta stadsdelar.

Ju bättre vi blir på integration, desto mindre blir problemen med migration, eftersom vi kan ta emot personer på ett bra sätt och ta tillvara deras styrkor. Däremot finns det ingen som önskar en ökad migration. 

Det bästa vore om människor kan stanna kvar hemma och leva sina liv i sina hemländer. Deras kompetens behövs där. Deras släktingar behöver dem där. En stark klimatpolitik är bara ett av många redskap för att minska flyktingströmmarna, men det är ett viktigt redskap. Torka och skyfall leder till vattenbrist och matbrist, som driver människor på flykt.

Så, för mig är svaret att en stark klimatpolitik och en stark integrationspolitik minskar problemen med migration. En hård migrationspolitik däremot löser inte några av de problemen som vi redan drabbas av på grund av klimatförändringar och ökat utanförskap.