Det är inte Alliansen som skär ned på förskolan

Rebecca Hovenberg och Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) ondgör sig i en lång artikel över situationen i förskolan i Ryd, Skäggetorp och Berga.

Vi är överens om att förskolan är oerhört viktig men kom inte och skyll de ändrade förutsättningarna på oss, skriver debattörerna.

Vi är överens om att förskolan är oerhört viktig men kom inte och skyll de ändrade förutsättningarna på oss, skriver debattörerna.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2021-12-06 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Skär inte ner på våra förskolor, Alliansen" (2/12):

Man anklagar Alliansen i Linköping för att inte skjuta till medel till förskolorna som tappat stora statsbidrag. För det första vill vi lugna både Rebecca och Cecilia, pengar har satts av i kommunstyrelsens tilläggsbudget.

För det andra finner vi argumentationen som skribenterna använder sig av som ohederlig. Vi har i snart en hel mandatperiod styrt Linköpings kommun där vi inte bara har behövt hantera en pandemi utan även ökad otrygghet och en misslyckad nationell integrationspolitik, allt igenom S- och MP-regeringens försorg. Skribenterna försvarar rent ut av sin egen regerings beslut att på ett år kraftigt ändra förutsättningarna för förskolorna och skyller sedan på det borgerliga styret i Linköping för konsekvenserna av detta. Till detta kommer dessutom att det förra styret för Linköping, där MP ingick och där skribenterna själva var med och styrde i ledande positioner, urholkade ekonomin så pass snabbt att vi tvingats till effektiviseringar i alla verksamheter för att få Linköpings långsiktiga förutsättningar att gå ihop. 

Trots detta har vi inte rört grundersättningen ut till förskolan, just på grund av att den är så viktig. Normalt sett så kompenserar inte en kommun verksamheter för att de tappat statsbidrag eftersom statsbidragen är extra pengar utöver vad kommunen ger ut. I detta fall behöver vi, på grund av S- och MP-regeringens agerande, ändå göra det för att konsekvenserna blir så stora. Skillnaden är att där oppositionen enkelt kan ropa på mer pengar så måste vi faktiskt räkna ordentligt på utfall och möjliga modeller och det tar tid, i synnerhet eftersom vi varit tvungna att invänta statsbudgeten för att veta vilka resurser vi har att röra oss med.

Vi är överens om att förskolan är oerhört viktig men kom inte och skyll de ändrade förutsättningarna på oss. Det är era regeringsföreträdare som på ett ögonblick ändrat förutsättningarna för förskolan och det vore klädsamt om ni faktiskt kunde medge det.