Att göra så stora satsningar är inte ansvarsfullt

Rolf Bengtsson och Michael Cocozza ifrågasätter varför inte mer av kommunens överskott används för att stimulera den lokala ekonomin.

Vi behöver avsätta medel för att ha en bättre beredskap inför de tuffare tider som väntar Sveriges kommuner, skriver kommunalrådet Niklas Borg (M).

Vi behöver avsätta medel för att ha en bättre beredskap inför de tuffare tider som väntar Sveriges kommuner, skriver kommunalrådet Niklas Borg (M).

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2021-03-01 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Kraftfulla satsningar behövs av kommunen" (22/2).

Enligt deras resonemang borde det vara möjligt att använda 300 miljoner för en sådan stimulering, jag ska nu förklara varför det inte är möjligt.

Det stämmer att det preliminära bokslutet visar att kommunen gör ett överskott på 564 miljoner kronor år 2020. 

Orsaker till det stora överskottet är flera tillfälliga statsbidrag och minskade kostnader i verksamheterna i spåren av pandemin och inte minst finansiella intäkter utifrån en stark utveckling på börsen. 

Färre har sökt hemtjänst, flera verksamheter har varit stängda och färre barn har bland annat skrivits in på förskola och fritids.

Men om man tar bort reavinster, både realiserade och orealiserade, så blir den faktiska slutsumman för kommunens resultat för 2020 endast 180 miljoner.

För att göra så stora satsningar som Bengtsson och Cocozza föreslår så hade kommunen behövt sälja av aktier och tillfälligt satsa på kortsiktiga insatser och därtill behövt låna ytterligare medel för att finansiera investeringar. 

Med tanke på de utmaningar som kommunen står inför, till följd av pandemins konsekvenser, är deras förslag därför varken rimligt eller ansvarsfullt att göra. 

Alla Linköpingsbor får glädje av kommunens starka resultat i och med att fler investeringar kommer att kunna genomföras utan att ta upp lån och dessutom kommer vi att avsätta medel till Resultatutjämningsreserven (RUR) för att ha en bättre beredskap för de tuffare tider som väntar Sveriges kommuner.