Vi kommer alltid att stå upp för värdefull åkermark

Tack Stefan Andersson och LRF för era artiklar om att få till en ändring av hur vi använder värdefull åkermark. Det gör vi också, från vårt politiska håll.

Vi behöver använda åkermarken till det som den är bäst lämpad för – livsmedelsproduktion, skriver Rebecka Hovenberg (MP).

Vi behöver använda åkermarken till det som den är bäst lämpad för – livsmedelsproduktion, skriver Rebecka Hovenberg (MP).

Foto: Hanna Petersson

Debatt2021-05-24 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ingen verkar försvara den livsnödvändiga åkermarken" (17/5).

Miljöpartiet har vid flertalet tillfällen lagt förslag för att värna åkermarken. Att bygga bostäder är bra, men att bygga bostäder på värdefull jordbruksmark är bara kortsiktigt och ohållbart.

Precis som LRF skriver så är Linköping en av de kommuner som exploaterade mest jordbruksmark mellan 2011 och 2015. Det går helt emot våra mål om att öka självförsörjningsgraden och minska beroendet av importerad mat. Vi behöver använda åkermarken till det som den är bäst lämpad för – livsmedelsproduktion.

Förutom att rösta emot planer på att exploatera värdefull åkermark så har Miljöpartiet motionerat om att Linköping borde öka andelen närproducerade livsmedel inom kommunens offentliga måltider i enlighet med målsättningarna i den regionala livsmedelsstrategin.

Motionen bifölls delvis och resultatet blev att Linköpings kommun nu kommer att ta fram en reviderad kost- och måltidspolicy som tar utgångspunkt i Östergötlands regionala livsmedelsstrategi.

Det kommer att innebära en större andel närproducerad mat. Det innebär också en bättre krisberedskap, eftersom det är lättare att ha kontinuitet i leveranser om vi har våra leverantörer nära.

Genom avtal med lokala livsmedelsproducenter stöttar vi också det lokala och regionala näringslivet samtidigt som vi bidrar till en hållbar utveckling genom att köpa livsmedel som producerats enligt svensk lagstiftning och krav på djurhållning. 

Att revidera kost- och måltidspolicyn är ett första steg, men det räcker såklart inte. Även Miljöpartiet anser att vi snarast måste implementera den regionala livsmedelsstrategin i våra styrande dokument.

Vi initierade detta arbete under förra mandatperioden när vi satt med och styrde Linköping, men tyvärr verkar arbetet ha avstannat sedan dess. Vi kommer dock att lyfta frågan igen och efterfråga handling från den styrande Alliansen i Linköping.

Miljöpartiet kommer alltid att stå upp för att värdefull åkermark inte ska bebyggas och att maten vi serverar i den kommunala verksamheten i största möjliga mån är lokalproducerad och ekologisk.