”Vi hade inte kunnat skapa det här själva”

Den ihållande vintern gör det svårt att fabulera om växter och buskar i full blom. Men enligt trädgårdsdesignern Hanna Lundström är det nu vi har chansen att bädda för en ordnad trädgård – redan till sommaren.

Cissi Wetterhall, med familj, har samarbetat med Blomstertorget en gång tidigare vilket gett mersmak.

Cissi Wetterhall, med familj, har samarbetat med Blomstertorget en gång tidigare vilket gett mersmak.

Foto: Öst Media

Native2021-02-16 07:51
Detta är ett annonssamarbete.

När en trädgård ska anläggas eller göras om, eller om det så bara är en rabatt som ska förändras, är det många aspekter som måste vägas in för ett lyckat resultat. Allt från vind och vatten till jordmån, läge och tomtens form. 
– Ofta har kunden en tanke om hur trädgården ska fungera och se ut, men kunskapen saknas, berättar Hanna Lundström, trädgårdsdesigner på Blomstertorget i Linköping. 

undefined
Hanna Lundström rekommenderar de som går i trädgårdstankar att starta processen redan nu.

Så var det för familjen Wetterhall i Linköping som då vände sig till Blomstertorgets tjänst Planera. 
– Vi hade en idé om vilken känsla vi ville skapa i trädgården men vi visste inte vad som behövdes eller hur vi skulle göra för att uppnå den, säger Cissi Wetterhall. 

undefined
"Vi hade inte kunnat skapa det här själva", berättar Cissi.

Med hjälp av Blomstertorgets tjänst Planera kan du få skräddarsydd experthjälp med just din trädgård. Processen börjar med att du bokar ett möte med någon av Blomstertorgets trädgårdsdesigners. 
– Man kan välja att träffas här på Blomstertorget, lite som en personal shopper, då vi går runt och tittar på växter som skulle funka. Men vanligast är att vi åker hem till kunden som får framföra sina önskemål och tankar, berättar Hanna. 

undefined
I tjänsten Planera ingår analys av den egna trädgården samt en konsultation där kunden får berätta om sina önskemål och anteckna de förslag på förändringar som känns intressanta.

– Därefter kommer vi med tips och idéer och vi kan även göra enkla skisser. Allt är upp till vad kunden vill ha hjälp med, fortsätter Hanna och tillägger att en konsultation ibland bara kan handla om rådgivning om hur man ska vattna en specifik växt eller hur man bekämpar baggen som ätit upp rosbusken.

Vad har du lärt dig? 
– Massor! Jag har lärt mig att alla växter fungerar inte att sätta varhelst du vill utan man måste anpassa växterna efter vart de ska sitta någonstans. Jag har även trott att mina olivträd har dött varje år så jag har kastat dem, men Hanna var genast där med sin sekatör och klippte till dem och nu är de otroligt fina och blommar fortfarande väldigt fint, säger Cissi.

undefined
Familjen Wetterhalls trädgård innan Blomstertorgets hjälp.

Under renoveringen revs en häck som inte var speciellt gammal för att göra plats åt ett nytt trädäck som skulle löpa hela vägen bort till trädgårdens staket. 

undefined
Familjen Wetterhalls trädgård innan Blomstertorgets hjälp.

I anslutning till det gamla trädäcket valde familjen att bygga ett helt nytt trädäck. 

undefined
Familjen Wetterhalls trädgård efter Blomstertorgets hjälp.

I de nya rabatterna och krukorna planterades gräs, vass och en massa andra växter. 

För familjen Wetterhall har resultatet av första samarbetet med Blomstertorget gett mersmak och nu är det dags att sätta igång nya projekt. De har bland annat planer på en växtvägg och passagen mellan garaget och huset ska få sig ett ansiktslyft med hjälp av mer grönska. 
– Jag kan absolut rekommendera andra att vända sig till Blomstertorget och tjänsten Planera. Vi hade inte kunnat skapa det här själva och vi har fått väldigt fin feedback från grannar runt omkring, berättar Cissi. 

undefined
Cissi Wetterhall, med familj, har samarbetat med Blomstertorget en gång tidigare vilket gett mersmak.

Hanna råder de som går i trädgårdstankar att inte skjuta upp planeringen – den kan med fördel göras redan nu i början av året. 
– Jag tycker det är bra om man börjar tänka över trädgårdsåret, och vad man vill ha i sin trädgård, redan i januari. Då får vi lite extra tid till att sitta ner och planera och kontakta anläggningsfirma om det behövs, sedan är vi framme i maj månad och då är det dags att plantera växter. Så startar man i maj är man inte klar förrän i september eller oktober, och då har man inte samma nytta av trädgården. 

Går du i trädgårdstankar?

Kontakta Blomstertorget via mail: planera@blomstertorget.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.