Titta på dödlighet i våra grannländer

I Sverige borde vi ha råd med en högklassig vård/omsorg för dem som varit med och skapat den välfärd vi har i dag, menar debattören.

Debatt2021-10-15 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren "Regeringen hade fel i kritiken mot privata vårdgivare" (13/10):

Det är inte högre dödlighet i privat än kommunal äldrevård/omsorg under coronapandemin, hävdar Daniel Åkerman i en ledare, ”som regeringen påstår”. Inte lägre heller.

Det upphandlingssystem vi har i Sverige gör att kostnaderna och ramen även för kommunerna har krympt under åren till dagens låga nivå (gäller både privat och kommun). Resultat; nu finns inte utrymmer för kvalificerad utbildad vårdpersonal utan man måste anställa personer med låg eller bristfällig utbildning kanske inte ens tillräckliga språkkunskaper för att ge utrymme för vinst till ägarna. Kommunen får ju med detta system samma låga kostnadsram för att överhuvud taget finnas kvar som vårdgivare/omsorg. 

Här ligger problemet! Lägger kommunen högre bud är man ju borta.

Titta på dödlighet i våra grannländer och jämför deras system för äldrevård/omsorg. Kan möjligen förklaringen ligga där?

Förstår att de vinstjagande försöker blanda bort korten för att bibehålla den osmakliga vinstfilosofin på våra gamla. I Sverige borde vi ha råd med en högklassig vård/omsorg för dem som varit med och skapat den välfärd vi har i dag.

Behöver man vara Einstein för att förstå sambanden?

En verkningsfull åtgärd är att slopa upphandlingen och därmed privatiseringen inom äldreområdet.