Stöldligorna måste stoppas

Varje år förs stöldgods för mellan 1 och 2 miljarder ut ur Sverige. Eftersom nästan ingen straffas för brotten är det i princip riskfritt för ligorna att fortsätta. Ska stöldligorna stoppas, måste vi få kontroll på gränsen, skriver representanter från KD.

Förra året klarades endast två procent av alla inbrott ut.

Förra året klarades endast två procent av alla inbrott ut.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-07-27 07:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla som anmält en stöld vet hur det brukar sluta. Redan när kopian av anmälan kommer på posten, kommer också beskedet att förundersökningen är nedlagd. Förra året klarades endast två procent av alla inbrott upp. Därför har utländska ligor valt Sverige som favoritresmål för sina stöldturnéer.

Konsekvenserna drabbar alldeles för många. En del får inleda semestern med att sopa krossat glas från hallen i sommarstugan. Andra inser när båten ska sjösättas och den första fisketuren tas att motorn är stulen. Och det finns förmän som efter semestern möts av stulna maskiner, för att sedan ringa personalen och säga att första arbetsveckan är inställd eftersom de inte kan arbeta.

Enligt en rapport från Polisen står utländska ligor för 50 procent av alla inbrott och 90 procent av stölder av båtmotorer, bilar och jordbruksmaskiner. Varje år förs stöldgods för mellan 1 och 2 miljarder ut ur Sverige. Eftersom nästan ingen straffas för brotten är det i princip riskfritt för ligorna att fortsätta. Ska stöldligorna stoppas, måste vi få kontroll på gränsen.

Regeringen har drabbats av en även för dem sällsynt handlingsförlamning. Tullen har saknat laglig möjlighet att stoppa stöldgods ut ur Sverige. Kristdemokraterna har krävt att detta ska förändras i flera år. Nyligen ändrades lagen, men förändringen var så pass dåligt utformad att Tullverket själva larmat till regeringen och sagt att ingenting kommer förändras.

Varför de gör så här, är mer än vad någon kan förstå. De internationella stöldligorna finns det ingen anledning att underlätta för. Men det görs ändå. Sverige behöver en ny regering. En regering som inte ser mellan fingrarna på stöldligor och andra kriminella. En regering som kommer att arbeta för ett tryggare Sverige.