SD: Vår budget främjar en levande landbygd

Under flera års tid har vi kunnat följa en alltmer negativ utveckling för Region Östergötland. Bland annat uppskjuten vård, längre vårdköer, försämrad kollektivtrafik och en utmattad vårdpersonal är nu ett faktum.

Debatt2021-06-22 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraternas budget främjar en växande och levande östgötsk landsbygd, samtidigt som vi värnar våra alltmer växande städer samt bemöter de ökade krav som ställs på vår hälso- och sjukvård.

Allt fler rapporter pekar på att personer med vacklande psykiatriskt tillstånd drabbas extra hårt av coronapandemin. Därför har vi från Sverigedemokraterna lagt stor vikt vid att i vår budget tillgodose denna patientgrupps behov. 

Med riktade resurser och insatser som förbättrar möjligheten till kortare väntetider så minskar rehabiliteringstiden markant. Vi satsar även på utredning kring effektiva suicidpreventiva metoder för att förebygga suicid.

Region Östergötland ger idag vård som inte är akut eller omedelbar, det vill säga vård som kan anstå, till illegala invandrare. Vård till individer som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd och som bryter mot svensk lag. 

Kostnaden för denna vård får svenska skattebetalare stå för. Att vistas i Sverige och Östergötland illegalt ska inte belönas med fullständig vård på samma villkor som svenska skattebetalare.

Sverigedemokraterna har därför som förslag att avveckla vård som kan anstå och istället ska enbart den lagstadgade vården gälla.

Coronapandemin har inneburit en, i den närmaste, oöverskådlig vårdskuld. Många vårdbesök, vårdtillfällen och operationer har skjutits på framtiden. När pandemin så småningom börjar avta är det viktigt att regionen tar höjd för att vårda de patienter som fått sin vård uppskjuten och patienter med långtidscovid. 

Vi måste säkerställa att de patienter som drabbats hårdast får den hjälp och stöd som behövs i syfte att motverka en försämrad levnadsstandard samt ett sämre psykiskt mående. 

Många av våra hårt arbetande medarbetare visar nu tecken på utmattning i spåren av pandemin. Det finns en risk för att den ökade sjukfrånvaron permanentas på höga nivåer under oöverskådlig framtid, dessutom riskerar vi också att vårdpersonal byter yrke.

Sverigedemokraterna föreslår därför att all vårdpersonal får två extra betalda semesterdagar. På så sätt bidrar vi till bättre förutsättningar för återhämtning.

Koalition för Östergötland har lagt ned samt bortprioriterat delar av den landsbygdsnära kollektivtrafiken inom länet. Exempel på detta är hur koalitionen under 2016 beslutade att lägga ned 28 busslinjer. Sverigedemokraterna föreslår i sin treårsbudget en ekonomisk utökning och prioritering av landsbygdslinjerna.

Vi tror på en levande och frodande landsbygd, där du som medborgare inte ska vara orolig för ytterligare nedlagda busslinjer något som minskar möjligheterna till ett kollektivt resande. Med vår budget tryggas en välfungerande kollektivtrafik i både stad och landsbygd. 

Du ska kunna ta dig till ditt arbete, din skola och dina barnbarn, utan att behöva omprioritera i ditt vardagsliv. Även stadsbon ska enkelt kunna besöka vår landsbygd.

Vår budget värnar om samtliga medborgares behov, skärgårdstrafiken, det östgötska kulturlivet och folkhälsan. Vinner vårt förslag till treårsbudget får vi ett Östergötland som tryggt tar oss in i framtiden som skulle innebära ett ekonomiskt och socialt lyft för hela samhället.