Många vab-veckor per termin för barnfamiljer

Ska barn med milda symtom fortsättningsvis vara hemma kommer det att behövas mer skattepengar avsatt för vård av barn och fler anställda på arbetsplatserna, menar insändarskribenten.

Kanske tror många att vi alltid varit hemma med barnen vid minsta symtom. Men så är det inte, menar insändarskribenten.

Kanske tror många att vi alltid varit hemma med barnen vid minsta symtom. Men så är det inte, menar insändarskribenten.

Foto: NTB

Insändare2021-10-16 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Vabbandet på ovanligt höga nivåer – många sjuka barn" (12/10):

I Corren finns en artikel om ovanligt höga siffror för vård av barn. Smittskyddsläkare Britt-Åkerlind uttalade sig i Corren i samband med att restriktionerna släpptes den 29 september. Hon uttryckte det då som ganska lätt, att stanna hemma om man har en infektion. 

Barn rekommenderas vara hemma om de har milda förkylningssymtom. Och de ska vara hemma i en vecka, alternativt minst två symtomfria dygn. Det innebär att en förkylning, som tidigare krävt noll till kanske tre-fyra vab-dagar, nu oftast kräver en hel vecka hemma. 

Det här är verkligen inte en lätt liten fråga. För oss med barn i förskola och skola kan det innebära många vab-veckor per termin, med frånvaro från såväl skola som arbetsplats som resultat. Och jobbar vi exempelvis inom sjukvården kan vi inte jobba hemifrån medan vi tar hand om vårt sjuka barn. Kanske tror många att vi alltid varit hemma med barnen vid minsta symtom. Men så är det inte, ett barn med milda symtom, som varit tillräckligt piggt för att vara i skolan har fått gå dit. 

Folkhälsomyndigheten måste ta ställning i detta på kort och lång sikt. Ska barn med milda symtom fortsättningsvis vara hemma kommer det att behövas mer skattepengar avsatt för vård av barn och fler anställda på arbetsplatserna. Det kommer också innebära högre skolfrånvaro och sannolikt påverka skolresultat. För vissa av oss är detta den mest begränsande av alla pandemirelaterade restriktioner. Jag undrar hur Britt Åkerlind kan tycka att det här är enkelt. 

Svar:

Ingenting har varit enkelt under pågående covid-19-pandemi. Förhoppningsvis håller den på att släppa greppet och då kan hela samhället sakta gå tillbaka mot ett nytt normalläge. 

Under pandemin har riktlinjer och rekommendationer ändrats ett stort antal gånger. Det har ibland varit svårt att förstå eller hålla sig uppdaterad av vad som gäller just nu. Om riktlinjer och rekommendationer till slut kan tas bort blir det enklare. En önskan är att till exempel arbetsplatser, skolor och förskolor ska kunna hållas friskare, så att alla typer av infektioner sprids mindre. 

Många barnfamiljer vittnar om att de under pandemin har varit mindre sjuka än tidigare, vilket kan förklaras med att man varit mer noga med att stanna hemma även vid mindre symtom. 

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, Region Östergötland