Kommunen anställer utifrån kompetens

Att arbeta i förskolan är ett utvecklande och viktigt arbete. Vi blir väldigt glada av att höra att vi har så många som brinner för just detta.

Insändare2021-10-23 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ge oss barnskötare en rättvis chans till arbete":

Vi vill i det här insändarsvaret förklara vad Linköpings kommun behöver förhålla sig till och hur vi arbetar för att våra förskolor ska vara så bra som möjligt.

Från och med den 1 oktober i år gjordes förändringar i vårt kollektivavtal. Våra kollektivavtal bygger bland annat på lagen om anställningsskydd, LAS, och är inget som vi i Linköpings kommun enskilt kan påverka. Som alla andra följer vi och utgår ifrån de lagar och regler som finns. 

Bland annat innebär förändringarna i kollektivavtalet att vi som kommun är skyldiga att erbjuda en tillsvidareanställning efter 548 dagar i arbete, i stället för 721 dagar som det var tidigare. Det gör att för tillfället är det många som får en tillsvidareanställning och då matchas mot våra lediga tjänster. Den ändringen är anledningen till att vi just nu inte har så många lediga tjänster som barnskötare.

Vi vill försäkra dig och alla andra om att våra medarbetare har anställts utifrån en kompetensbaserad rekrytering. Det innebär att vi i alla rekryteringar använder oss av samma modell, oavsett om det är en tillsvidareanställning eller en anställning som korttidsvikarie. På så sätt är vi noggranna med att alla våra medarbetare har rätt kompetenser och inte anställts bara utifrån till exempel personkemi då både barn och personal förändras med tiden.

Vi ser att det kommer finnas ett behov av att rekrytera barnskötare framöver. Det finns till exempel många barnskötare som går i pension eller går på föräldraledighet. Med det sagt vill vi verkligen understryka att det finns många vägar in till sitt drömjobb inom förskolan.