Övervakningskameror är en viktig pusselbit

Christer Larsson skriver i en insändare om två politiker som i Corren har “kritiserat polisen som inte fullföljt sina planer med övervakningskameror”.

Vi är övertygade om att kamerabevakning både förebygger brott och ger ökade möjligheter till att lösa brott, skriver Allians för Linköping.

Vi är övertygade om att kamerabevakning både förebygger brott och ger ökade möjligheter till att lösa brott, skriver Allians för Linköping.

Foto: Trond Reidar Teigen

Insändare2021-06-23 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "En övertro på övervakningskameror" (17/6).

Gissningsvis handlar artikeln, som Larsson hänvisar till, om den trygghetsskapande kamerabevakningen som vi i Allians för Linköping avser att satsa på då Polismyndigheten inte fullföljt sina löften om fler kameror i Linköping. 

Vi är nämligen övertygade om att kamerabevakning både förebygger brott och ger ökade möjligheter till att lösa brott. Kameror är givetvis inte lösningen på hela problemet men en viktig pusselbit för ett tryggare Linköping. 

Om regeringen hade gett Polisen tillräckliga resurser hade de kunnat leverera de kameror som utlovades för flera år sedan. Men då detta inte har skett tvingas vi ta över det som egentligen är statens ansvar eftersom vi tar den ökade otryggheten på allvar. 

Allians för Linköping har genomfört flera andra satsningar för en ökad trygghet. Vi har bland annat fördjupat samarbetet med polisen, infört kommunala ordningsvakter, fler trygghetsvärdar ute i våra bostadsområden och fler fältarbetare som arbetar förebyggande mot ungdomar. 

Vi kommer fortsätta arbeta för en ökad trygghet i Linköping och kan bara hoppas att regeringen också tar ansvar så att vi i kommunerna kan få hjälp att vidta åtgärder för att återfå tryggheten på våra gator och torg.