Skamlig behandling av Ftsum

Jag skäms över att vara en del av Mjölby kommun.

Ftsum pluggar och försöker verkligen klara av sin utbildning men för att klara den behöver han givetvis någonstans att bo, skriver insändarskribenten.

Ftsum pluggar och försöker verkligen klara av sin utbildning men för att klara den behöver han givetvis någonstans att bo, skriver insändarskribenten.

Foto: Anna Bennich

Insändare2021-06-24 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det så här vi ska hantera ungdomar som pluggar hårt och verkligen gör sitt yttersta för att klara skolan och få sin gymnasieutbildning?

Ftsum pluggar och försöker verkligen klara av sin utbildning men för att klara den behöver han givetvis någonstans att bo. Det borde vara självklart att man måste ha trygghet och boende för att kunna lyckas med sina studier. 

Hur kan det vara möjligt att det kan få skilja så mycket mellan hur olika kommuner tar hand om ensamkommande som går i gymnasieskolan? 

I Linköpings kommun har du rätt att bo kvar i ditt boende tills du avslutat dina gymnasiestudier men i Mjölby kommun verkar det inte vara någon som helst prioritering att eleven ska klara av sina studier vilket är konstigt eftersom det talas om vikten av utbildning och anpassning till det svenska systemet. 

Kommunens politiker menar att Ftsum ska använda sig av sitt nätverk för att lösa sin situation. 

Vilka personer menar man är hans nätverk? Är det hans bröder varav den ena bor i Uppsala och den andra i Umeå eller är det resten av familjen som inte finns i Sverige? Är det vi som är vänner, lärare och skolpersonal som är Ftsums nätverk? Hur skulle vi i så fall kunna få veta hur kommunen resonerar?

Har inte alla ungdomar i Mjölby rätt till samma trygghet och utbildningsmöjligheter eller gör kommunen skillnad på person och person?

Mjölbys politiker menar att tjänstemännen är proffs och kan bedöma situationer som denna, menar de i så fall att alla 19-åringar ska kunna behandlas på detta sätt?