Jag gömmer mig inte bakom några tjänstemän

Frågan om Rimforsas skolas placering har det senaste halvåret väckt många känslor. Anklagelser har haglat, dolda agendor har diskuterats och många skäl för den ena eller andra placeringen har presenterats.

Jag kommer att rösta för en ny skola på Hackel. Mitt skäl är främst att vi behöver bygga en ny större förskola i östra Rimforsa i och vid den gamla skolan, skriver bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C).

Jag kommer att rösta för en ny skola på Hackel. Mitt skäl är främst att vi behöver bygga en ny större förskola i östra Rimforsa i och vid den gamla skolan, skriver bildningsnämndens ordförande David Wenhov (C).

Foto: Dennis Petersson

Debatt2021-05-21 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Rimforsa skolas läge är den konkurrensfördel" (14/5).

Denna fråga kan ses utifrån många utgångspunkter och intressegrupperingar. Kanske är man engagerad i fotboll eller i friidrott, kanske vill man att bostäder ska byggas vid den gamla skolan, eller så kanske tycker man att arbetsmiljön i den gamla skolan är för dålig.

Några tycker att Rimforsa inte behöver växa, vissa hävdar pedagogiska för- och nackdelar med eller utan kunskap i frågan medan andra hävdar med stort allvar att avstånden i Rimforsa är långa för barn som ska till och ifrån skolan.

I Rimforsa är det nära till naturen överallt, nära till lek, bad, skridsko- och pulkaåkning. Det är nära till skog, åker, betesmark, med betesdjur. De pedagogiska förutsättningarna är fyllda av möjligheter. Var man placerar en ny skola i Rimforsa har ingen betydelse för detta. 

En grupp av medborgare i Kinda valdes av kommunfullmäktige att sätta sig in lite extra i skolfrågor i kommunen. Man valde in dessa i bildningsnämnden för att de skulle värna om våra barn i förskolor och skolor mer än övriga medborgare, bevaka barnens frågor, inte bara för stunden utan för lång tid framöver. 

Dessa gavs ett förtroende att för övriga medborgares räkning stå upp för våra barn, bevaka deras lärande, se till en god arbetsmiljö, anställa den bästa tänkbara skolpersonal och inte minst se till även kommande generationer av Kindas barns bästa.

Att väljas in i bildningsnämnden i Kinda, eller för övrigt i alla andra kommuner, kräver ingen fackkunskap, man måste inte ha en bakgrund i skolans värld för att vara en del av bildningsnämnden. Likväl har flera i denna nämnd sin bakgrund där, oftast utifrån ett brinnande intresse för våra barns bästa möjliga start i livet.

Bildningsnämnden är den som påtalar behovet av en ny skola, man beslutar med stöd av förvaltning om dimensionering, hur många elever en ny skola ska utformas för. 

Samhällsbyggnadsnämnd och förvaltning äger kompetens och förmåga att sammanställa ett beslutsunderlag för placering av en ny skola. Kommunfullmäktige, i Kinda 35 personer, beslutar i fråga.

När bildningsnämnden i december 2020 fick förfrågan från samhällsbyggnadsnämnden om synpunkter på placering av en ny skola på Hackel svarade en enig nämnd att det går bra bara man säkerställer en säker skolväg för alla barn till och ifrån skolan.

Jag är en av de 35 ledamöterna i kommunfullmäktige i Kinda. Jag kommer att rösta för en ny skola på Hackel. Mitt skäl är främst att vi behöver bygga en ny större förskola i östra Rimforsa i och vid den gamla skolan, där barn förutom från det absoluta närområdet, även kan komma från de södra delarna av Rimforsa. Vi behöver även en bättre arbetsmiljö i våra nuvarande förskolor och befintlig skola i Rimforsa.

Att bygga en helt ny skola utan att störa pågående verksamhet ska inte underskattas. Det är redan trångt i våra lokaler och med en försening i denna fråga blir inte arbetsmiljön för personal och våra barn bättre. 

Jag gömmer mig inte bakom några tjänstemän.