Fas 4 startar på torsdag nästa vecka

På torsdag startar fas 4 av vaccineringen. Den första åldersgruppen som får brev om vaccinering är 55-59 år.

På torsdag den 27 maj startar fas 4 av vaccineringen mot covid-19 i Östergötland.

På torsdag den 27 maj startar fas 4 av vaccineringen mot covid-19 i Östergötland.

Foto: Jessica Gow

Östergötland2021-05-21 11:13

Sedan tidigare har Region Östergötland sagt att man ska dra igång den avslutande fasen av vaccineringen mot covid-19 någon gång nästa vecka. På fredagen meddelade regionen att den startar på torsdag den 27 maj. Då ska alla östgötar i åldersgruppen 55-59 år få brev hem med möjligheten att boka tid. Breven landar först hos dem som har en digital brevlåda på torsdag och några dagar senare med traditionell post.

Fram tills nu har det endast varit möjligt för prioriterade grupper baserat på ålder och riskfaktorer att boka tid för vaccinering. Nu är det dags för övriga östgötar i åldrarna 18-59 år. Och det är alltså de äldsta som får chansen först

– Vi släpper på grupperna i fas 4 utifrån hur vaccintillgången ser ut och hur stora åldersgrupperna är, säger regionens Rickard Lundin på regionens hemsida. Hur stor nästa grupp blir och när de får sitt erbjudande, beror på vilka leveranser vi får.

Regionen uppmanar de i fas 3 som inte har bokat tid att göra det. I den fasen ingår de mellan 18 och 59 år som på något sätt löper en större risk att bli svårt sjuka i covid-19. De personerna har fått ett brev hem som ska tas med vid vaccineringstillfället.

– Vi har gjort en noggrann utsökning av personer med diagnoser som innebär risk för svår covid-19 och det har rört sig om en stor grupp personer, säger Rickard Lundin.

Hittills har 46,2 procent av invånarna över 18 år fått den första dosen vaccin i Östergötland, vilket är högre än riksgenomsnittet enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!