Bevara badsjön – ett viktigt kulturarv

Tinnerbäcksbadet, ”Tinnis”, med sin konstgjorda badsjö mitt i centrala Linköping är helt unik i sitt slag.

Genom att bevara badet och utveckla parken runtomkring badsjön öppnas möjligheter att nyttja Tinnis för evenemang av alla möjliga slag, skriver artikelförfattarna.

Genom att bevara badet och utveckla parken runtomkring badsjön öppnas möjligheter att nyttja Tinnis för evenemang av alla möjliga slag, skriver artikelförfattarna.

Foto: Marcus Gustafsson

Debatt2021-05-07 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av Linköpings kommuns utredning gällande badsjöns framtid är det av stor vikt att synliggöra Tinnis värde och de många skäl som finns för att bevara denna plats. 

En viktig anledning till att bevara badsjön är den fina arkitekturen och att platsen utgör en del av vårt kulturarv. Flera generationer av Linköpingsbor har haft möjlighet att vistas vid badsjön och platsen är och har varit en viktig besöksplats för familjer och ungdomar. 

Det är av stor vikt att behålla en sådan betydelsefull plats som Tinnis. Den utgör en viktig del av vårt gemensamma förflutna.

För att bevara arkitekturen och kulturarvet på bästa sätt välkomnar vi kommunala ansträngningar för att förbättra och rusta upp badet med omkringliggande park så att platsen ska bli än mer attraktiv. 

Genom att bevara badet och utveckla parken runtomkring badsjön öppnas möjligheter att nyttja Tinnis för evenemang av alla möjliga slag, så som exempelvis konserter och andra större sammankomster. 

Det skulle även vara möjligt att hitta användningsområden under vinterhalvåret, som exempelvis isbana för allmänheten. Marknadsföring av Tinnis kan även fungera som en viktig del av lanseringen av Linköping som stad.

Med anledning av att Linköping har brist på öppna vattenytor fyller Tinnis ett behov. Utan Tinnis behöver Linköpingsborna ta sig en bit från staden för att hitta bra badplatser. 

Möjligheten att ta sig från staden på somrarna är dock inte alla förunnat, varför Tinnis har ett socioekonomiskt värde genom möjligheten att ta sig till badplatsen utan bil. 

Det är av stor vikt att samhället värnar om dem som inte har möjlighet att resa långt och som inte har egna sommarstugor. 

Parker, grönområden och vatten är någonting som Linköpingsborna efterfrågar, varför det är av stor vikt att tillvarata badsjön med omkringliggande park så att den fortsatt kan vara invånarna till gagn. 

Sammanfattningsvis är Tinnis en plats och ett kulturarv som ger en fantastisk möjlighet för möten mitt i Linköping. Badsjön gynnar därtill människor i alla samhällsskikt. 

Tinnis och den omkringliggande parken är dessutom ett utmärkt sätt att framhäva Linköping från sin bästa sida. Se därför till att bevara Tinnis.