Äldrenämnden går med stora överskott

Äldrenämnden visar stort överskott, samtidigt som utförarorganisationen Leanlink visar underskott.

Vi tar ansvar för framtida äldreomsorg, säger Liselotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande.
Ni undanhåller pengar som behövs inom hemtjänsten, säger nämndens vice ordförande  Mikael Sanfridson (S).

Vi tar ansvar för framtida äldreomsorg, säger Liselotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande. Ni undanhåller pengar som behövs inom hemtjänsten, säger nämndens vice ordförande Mikael Sanfridson (S).

Foto: Adam Wrafter/Annika Ekstedt

Linköpings kommun2019-11-26 05:01

Den kommunala utföraren Leanlink visar ett underskott på 38 miljoner för året. Samtidigt visar den största beställaren – äldrenämnden – lika stora plussiffror. I bokslutet efter sommaren visade de 38 miljoner plus. Men summan har sjunkit. Vid oktober månads delårsbokslut låg överskottet på 22 miljoner, men prognosen för hela året visar ett överskott på 26 miljoner.

Hur kan det bli så här? Finns det inga hål inom äldreomsorgen där pengarna behövs?

Liselotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande, säger att hon förstår om många tycker att det är konstigt. Men skälet till att det har blivit pengar över är att nämnden inför budgetåret hade tagit höjd för att fler skulle behöva hemtjänst och fler flytta till vårdboende.

– Men det blev inte så. Behovet av äldreomsorg har inte blivit så stort som de demografiska prognoserna visade. Behovet av hemtjänsttimmar har inte har ökat i den takt som beräknat för gruppen som fyllt 65. Det är i sig positivt, säger hon.

Nämndens överskott går tillbaka till kommunkassan och skälet till att det inte används är att nämnden inte får använda pengar som på sikt driver upp kostnader, enligt Liselotte Fager. 

– Vi har gjort vissa satsningar på AC och fläktar i äldreboende. Men vi måste ta ansvar för att stå rustade inför en demografisk förändring i framtiden och då kan vi inte öka ramen mer än beslutat.

Mikael Sanfridson (S) vice ordförande i äldrenämnden har en annan förklaring. Han tycker att nämnden undanhåller pengarna. 

– Just nu håller de borgerliga inne pengar så att äldrenämnden går med överskott, samtidigt som vi ser stora underskott i utförandet av hemtjänsten. Personalen går på många håll på knäna och får springa allt snabbare för att hinna med. Samtidigt betyder det att den äldre inte alltid får det stöd/den tid som han/hon behöver.

Enligt Sanfridson så kom Socialdemokraterna redan i juni med konkreta förslag – inför budgetbeslutet – att nyttja alla resurser som fanns inom äldrenämnden för att motverka problemen inom hemtjänsten. Men blev nedröstade.

– Man ska inte gå med överskott i nämnden när omsorgen skriker efter resurser, säger han.

Liselotte Fager hävdar å sin sida att hon och hennes allianskamrater tar ansvar för att klara äldreomsorgen också kommande år. 

– Vi kan inte använda pengarna på ett sätt som kan öka budgeten på sikt. 

Äldrenämndens budget för nästa år uppgår till 1,41 miljarder, en ökning från årets 1,38 miljarder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!